Foto: LETA

Rīgas dome piektdienas ārkārtas sēdē vienbalsīgi atbalstīja vienota atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem veidošanu Kongresu namā.

Plānots, ka centrs tiks atvērts pirmdien, 7. martā. Centrs tiek veidots ar mērķi vienuviet sniegt iespējami pilnvērtīgu palīdzību Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties šajā valstī saistībā ar Krievijas iebrukumu.

Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Aronovs sēdē sacīja, ka tiesiskais regulējums pilnvērtīga atbalsta sniegšanai no pašvaldības puses stāsies spēkā 5. martā, tomēr iespēju robežās palīdzība tiek sniegta jau tagad. Kopumā tā līdz šim nodrošināta vismaz 53 personām.

Paredzēts, ka šajā centrā paralēli pašvaldības dienestiem strādās arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kā arī Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti. Tas ļaus bēgļiem Rīgā saņemt pilna spektra atbalstu - ne tikai izmitināšanu, bet arī materiālo atbalstu un vīzas. Tāpat centrā varēs saņemt konsultācijas par nodarbinātības un veselības aprūpes jautājumiem, ko nodrošinās Nodarbinātības valsts aģentūra un Nacionālais veselības dienests.

Rīgas domes Apkaimju iedzīvotāju centra direktors Raivis Knoks sacīja, ka no pirmdienas šis centrs strādās no pulksten 9 līdz 18.

Sēdē arī tika runāts par pieejamajiem informācijas tālruņiem, kuri, pēc Aronova paustā, šobrīd saņem lielu zvanu skaitu, tādēļ plānots piesaistīt brīvprātīgos, lai palielinātu šo tālruņu kapacitāti. Šajā kontekstā Knoks ieteica zvanīt uz tālruni 80000800, norādot, ka šis numurs patlaban ir sasniedzams.

Lēmuma projekts sēdē tika atbalstīts vienbalsīgi.

Tādējādi Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā paredzēts koordinēt palīdzības sniegšanu ar valsts iestādēm un nodrošināt vienotu informācijas uzskaiti par izdevumiem, kas saistīti ar Ukrainas iedzīvotājiem sniegto atbalstu.

Domes atbalstītais lēmumprojekts arī uzdod Rīgas pilsētas izpilddirektoram risināt organizatoriskos jautājumus, kas ir saistīti ar Rīgas atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem darbību, pilnvarojot izpilddirektoru slēgt visu veidu līgumus, kas ir saistīti vai nepieciešami atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Kā ziņots, iedzīvotājus, kuri paši organizē un nogādā palīdzību Ukrainas bēgļiem uz Ukrainas-Polijas robežu, aicina to nedarīt, jo, kā apstiprina organizācijas un valsts iestādes Polijā un Ukrainā, tādējādi rodas haoss un rindas, kas kavē ukraiņu bēgļu nokļūšanu drošībā Eiropas Savienībā, portālu "Delfi" informēja organizācija "Viegli palīdzēt", kas centralizēti koordinē palīdzības sniegšanu Ukrainas bēgļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!