Lai veicinātu medicīnas izglītības attīstību un modernu šīs izglītības sistēmas izveidošanu Latvijā, nodibināts jauns fonds "Medicīnas izglītības un zinātniskās izpētes atbalstam". Fondu izveidojusi Latvijas Universitāte, Latvijas Medicīnas akadēmija un Lielbritānijas farmācijas kompānija "GlaxoSmithKline" (GSK).
Fonda prezentācijā Latvijas Medicīnas akadēmijas rektors Jānis Vētra uzsvēra, ka nākotne pieder ne tikai jaunām tehnoloģijām, bet "dzīviem cilvēkiem", jo tieši dzīvā cilvēka problēma būs šā gadsimta uzmanības centrā saistībā ar izmainīto apkārtējo vidi un iejaukšanos cilvēka genomā. "Šīs problēma varēs atrisināt tikai vispusīgi izglītoti speciālisti. Tāpēc ir nepieciešams fonds, kas atbalsta šādu speciālistu sagatavošanu," sacīja Vētra.

Fonda sabiedrisko attiecību konsultante Ketija Fogele pastāstīja, ka fonda mērķis ir apvienot fonda biedru, asociēto biedru un atbalstītāju ziedojumus un izlietot tos medicīnas izglītības atbalstam Latvijā, atbalstot medicīnas studentus, rezidentus un medicīnas augstskolu mācībspēkus, tādējādi veicinot modernas medicīnas izglītības sistēmas izveidošanu. "Fonds galvenokārt atbalstīs pēcdiploma izglītību medicīnā," sacīja Fogele.

Viņa pauda, ka fonda uzdevumi ir veicināt medicīnas mācību literatūras un mācību līdzekļu iegādi medicīnas augstskolām Latvijā, atbalstīt un organizēt medicīnas oriģinālliteratūras izdošanu latviešu valodā, atbalstīt finansiāli Latvijas studentus mācībām ārvalstīs, kā arī radīt medicīnas studentiem kvalitatīvas radošās, zinātniskās un praktiskās izaugsmes iespējas.

Pēc viņas teiktā, katru gadu fonda valde izvirzīs noteiktu darbības prioritāti - šogad tā ir medicīnas profesionālās mācību literatūras izdošana latviešu valodā.

Fonda svinīgajā prezentācijā Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis atzina, ka pēdējo gadu laikā kvalitatīvas medicīnas izglītības literatūras iegāde ir bijusi nepietiekama. "Mums ir labs potenciāls - gan praktizējošie ārsti, gan arī mūsu mācību spēki var sagatavot un arī gatavo mācību materiālus, ko daudzos gadījumos liedz izdot nepietiekamais finansējums. Specializētas mācību grāmatas izdošana latviešu valodā ne tikai atvieglos zināšanu apguvi, bet būtiski cels medicīnas studentu izglītības kvalitāti."

Gan Latvijas Universitāte, gan Latvijas Medicīnas akadēmija saņēmušas no GSK dāvinājumu - Lielbritānijas akadēmisko ekspertu un studentu atzītas mācību grāmatas medicīnā 2000 latu vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!