Konkurences padome 2010.gadā iecerējusi pastiprinātu uzmanību pievērst mazumtirdzniecības uzņēmumu kontrolēšanai, bērnu pārtikai, kabeļtelevīzijai, kā arī cukura reformas norisei, degvielai un pasažieru pārvadājumiem, "Latvijas televīzijas" raidījumā "100 pants" pirmdien atklāja konkurences padomes priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

"Mēs turpināsim veltīt pietiekami daudz pūļu, lai noturētu līdzsvaru mazumtirdzniecībā, lai nebūtu tā, ka viens cieš vairāk, kāds cits mazāk," skaidroja Jaunzeme. Eksperte uzsvēra, ka svarīgi ir sekot līdzi, kā ir beigusies cukura reforma Latvijā. Tāpat nepieciešams izvērtēt situāciju bērnu pārtikas tirgū, jo šajā segmentā salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm piedāvājums ir ļoti niecīgs.

Konkurences padome šogad pievērsīs arī kabeļtelevīzijai, jo tā šobrīd ir aktuāla tēma - patērētājus šobrīd uztrauc gan pakalpojuma izvēle, gan cena. Arī degvielai tiks pievērsta pastiprināta uzmanība, lai izvērtētu, vai pēdējos gados nav notikušas būtiskas izmaiņas degvielas tirgū. "Uzmanību gribam pievērst arī pasažieru pārvadājumu sfērai, jo tā ir kropļota sfēra," raidījumā atklāja Jaunzeme.

Stāstot par pašreizējām tendencēm, viņa atzina, ka šobrīd nav vērojama situācijas, ka ražotājam savu produkciju nākas pārdot lēti, bet veikalā parādās ievērojami augstāka cena. Šobrīd negodīga konkurence izpaužas ar to, ka vieni ievēro likumus, bet otri neievēro.

"Neticu, ka cenas mums ir augstākas nekā citviet pasaulē. Neviens veikalnieks nav tik dumjš, lai turētu cenas, ja neviens nepērk. Mums ir slēpto ienākumu bāze, kas veicina slēpto pirktspēju. Ja pirktspēja nekrīt, tad arī cenas nekrīt," uzskata Jaunzeme.

Viņa lēš, ka šobrīd ēnu ekonomika varētu būt aptuveni 20%, nepiekrītot aplēsēm, kas parādās atsevišķos datos, ka nodokļu nemaksātāju slānis varētu būt pat līdz 40%. Savas aplēses eksperte pamato ar to, ka krītas sociālā budžeta ienākumi, bet mazāk krītas pamatbudžeta ienākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!