SIA "Lattelecom" kapitāldaļu izpirkšanas darījuma dokumentācija 14.decembrī iesniegta saskaņošanai Konkurences padomē. Tās atzinums nepieciešams, lai noslēgtu darījumu atbilstoši kārtībai, kas noteikta šā gada 20.augustā noslēgtajā nodomu protokolā starp "Lattelecom" galveno izpilddirektoru Nilu Melngaili un uzņēmuma dalībniekiem - Latvijas valsti un "TeliaSonera".
Kā informēja "Lattelecom" grupas preses sekretāre Maija Celmiņa, līdz ar "Lattelecom" kapitāldaļu izpirkšanas darījuma dokumentācijas iesniegšanu saskaņošanai Konkurences padomē ir pabeigti visi nodomu protokolā minētie sagatavošanās darbi darījumam, kuru izpildi nodrošina Melngailis.

Darījuma būtiskākais ieguvums ir konkurences palielināšana Latvijas telekomunikāciju nozarē, jo darījums ļaus "Lattelecom" izskatīt iespēju uzsākt darbu mobilo pakalpojumu tirgū, norāda Celmiņa.

Mobilo pakalpojumu sniedzēji ļoti efektīvi konkurē ar "Lattelecom" un citiem fiksēto pakalpojumu sniedzējiem, katru gadu iegūstot salīdzinoši lielāku tirgus daļu. Turklāt būtiska balss pakalpojumu klientu daļa Latvijā vispār neizmanto fiksētos pieslēgumus, pilnībā pārejot tikai uz mobilajiem balss telefonijas pakalpojumiem, kas, salīdzinot ar Eiropas tirgiem, ir neierasta situācija.

Pašlaik Latvijas mobilo telekomunikāciju nozarē darbojas "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT), "Tele2", kā arī "Bite". Taču "Lattelecom" ir viens no nedaudzajiem fiksēto telekomunikāciju operatoriem Eiropas Savienībā, kam ir ierobežojumi darboties mobilo sakaru pakalpojumu tirgū.

"Lattelecom" dalībniekiem pieder arī Latvijas mobilo sakaru operatora LMT kapitāldaļas, kas kopā ar citiem "TeliaSonera" grupas uzņēmumiem Baltijas valstīs tieši konkurē ar "Lattelecom". Darījums ļaus "Lattelecom" atrisināt šo konfliktu un "Lattelecom" investēt jaunu uzņēmējdarbības virzienu attīstībā, tai skaitā ārpus Latvijas tirgus, norāda uzņēmumam pārstāve.

""Lattelecom" pārdošana uzņēmuma vadībai un darbiniekiem, piesaistot investoru "Blackstone Group" ievērojami pilnveidos konkurenci vairākos tirgos Baltijas reģionā, īpaši to palielinot balss telefonijas tirgū. Latvijas mobilo operatoru pēdējie publiskotie darbības rezultāti rāda, ka tirgus joprojām nav piesātināts, tāpēc konkurences palielināšana šajā tirgū klientiem ir ļoti izdevīga," norāda Melngailis.

Viņš uzsver, ka "Lattelecom" plāno darbību izvērst arī starptautiskajā tirgū, attīstot informācijas tehnoloģiju, biznesa procesu ārpakalpojumu un datu pārraides risinājumu eksportu Skandināvijā, Vācijā un Krievijā, kas varētu palīdzēt samazināt Latvijas tekošo kontu deficītu.

Otrdien, 18.decembrī, valdība plāno uzklausīt informatīvo ziņojumu par SIA "Lattelecom" valsts kapitāla daļu privatizācijas izpildi.

Otrdien varētu tikt pagarināts arī nodomu protokols, jo pašreiz spēkā esošais paredz darījumu pabeigt līdz gada beigām un ieskaitīt naudu valsts budžetā.

Privatizācijas aģentūra (PA) turpina darbu pie "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" kapitālu daļu vērtības novērtējuma aktualizācijas. PA valdes priekšsēdētājs Artūrs Grants informēja, ka aktualizētais novērtējums tiks sagatavots līdz nākamajai nedēļai un patlaban tas esot "melnraksta stadijā".

Pēc iepriekš dotā uzdevuma, novērtējumam jau vajadzētu būt gatavam, tomēr tā sagatavošanu aizkavējusi visas nepieciešamās informācijas iegūšana no abiem uzņēmumiem.

Valdība iepriekš vienojās, ka gala lēmums par "Lattelecom" privatizāciju, ko rosinājusi uzņēmuma vadība un darbinieki, tiks pieņemts 6.novembrī, tomēr Tieslietu ministrija ir norādījusi uz vairākām būtiskām juridiska rakstura nepilnībām pašreizējā uzņēmuma privatizācijas plānā, kuras ir jānovērš. Arī citas ministrijas ir norādījušas uz trūkumiem plānā.

Par "Lattelecom" izpirkšanas darījuma finansētāju izvēlēta ASV investīciju kompānija "Blackstone".

Plānots, ka pēc privatizācijas uzņēmuma akciju kopējais apjoms būs 100 miljoni latu, no kuriem akcijas 90 miljonu latu vērtībā piederēs "Blackstone", turklāt šīs būs akcijas bez balsstiesībām.

Kā skaidrojis Melngailis, tas ir līdzīgi kā aizdevums, par kuru nav jāmaksā procenti un kas tiek apmaksāts tikai gadījumā, ja uzņēmums saglabā vai palielina savu vērtību. Iespējamā "Lattelecom" pārdošanas gadījumā šis ieguldījums tiks apmaksāts tikai pēc tam, kad darbinieki būs saņēmuši savu atlīdzību par darbinieku akcijām.

Pārējā akciju pakete, kas ir 10 miljoni latu, tiks dalīta divos piegājienos. Akcijas 1 miljona latu vērtībā darbiniekiem tiks izdalītas bez maksas, un 4 miljonu latu vērtībā akcijas tiek plānots piedāvāt darbiniekiem kā papildus nopērkamas.

Vēl tiek plānota arī akciju rezerve jaunajiem darbiniekiem. Atlikušos 5 miljonus latu plānots sadalīt starp "Blackstone" un "Lattelecom" augstāko vadību, kas ir akcijas ar balsstiesībām, dala attiecīgi 50,1% un 49,9%.

Te nav runa par tik lielām darbinieku un vadības īpašumtiesībām uz LT kapitālu, bet gan tikai par attiecīgu 5% balsstiesīgo akciju sadalījumu. Līdz ar to "Lattelecom" vadība privatizācijas rezultātā faktiski iegūtu 2,49% kapitāla, darbinieki ar visu rezervi - 5%, bet "Blackstone" - 92,51%.

Plānots, ka kopējie valsts ieņēmumi no šī darījuma varētu sasniegt 435 miljonus latu.

Valstij pieder 51% "Lattelecom" kapitāldaļu, bet Skandināvijas kompānijai "TeliaSonera" - 49%.

Pērn "Lattelecom" peļņa bija 36,054 miljoni latu, kas ir par 11,2% vairāk nekā 2005.gadā, kad uzņēmums strādāja ar 32,418 latu peļņu. Kompānijas apgrozījums pērn sasniedza 128,767 miljonus latu, kas ir par 0,02% vairāk nekā 2005.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 128,738 miljoni latu.

Kopējais "Lattelecom" grupas apgrozījums 2006.gadā sasniedza 143,712 miljonus latu, kas ir par 7,7% vairāk nekā 2005.gadā, kad koncerna apgrozījums bija 133,382 miljoni latu. Pērn "Lattelecom" grupas peļņa sasniedza 39,024 miljonus latu, kas ir par 12,8% lielāka nekā gadu iepriekš, kad grupa strādāja ar 34,650 miljonu latu peļņu.

"Lattelecom" grupā ietilpst SIA "Lattelecom", SIA "Citrus Solutions", SIA "Lattelecom Technology", SIA "Baltijas Datoru akadēmija", SIA "LSS" un SIA "Lattelecom BPO".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!