Sabiedriskās organizācijas "Creativus" veidotā erudīcijas konkursa skolēniem "Ko Tu zini par Latviju?" pirmo priekšsacīkšu kārtu pārvarējušas 26 komandas no Jaunjelgavas, Talsiem, Liepājas, Alojas, Cēsīm, Bauskas, Rīgas, Rugājiem, Jelgavas, Kārsavas, Nītaures, Rēzeknes, Siguldas, Aizkraukles, Limbažiem, Pāvilostas, Ogres, Jaunpiebalgas un Palsmanes, informē organizētāji.

Labāko rezultātu 1.priekšsacīkšu kārtā uzrādīja ¬¬¬Jaunjelgavas vidusskolas komanda, kuras kapteinis ir Arnis Jaundžeikars. Šī komanda nopelnīja 74 punktus no 76 iespējamajiem.

Lai arī sākotnēji organizatori plānoja, ka 2.priekšsacīkšu kārtā iekļūs 20 labākās komandas, blīvo rezultātu dēļ nolemts, ka šāda iespēja būs 26 komandām.

Konkursa pirmā kārta norisinājām interaktīvā formātā – skolēnu veidotās komandas atbildēja uz jautājumiem ar interneta starpniecību. 4.fenruārī plkst. 10:00 tika atvērta piekļuve jautājumiem organizācijas "Creativus" mājaslapā, kura aizvērās pēc 45 minūtēm. Iespēja piedalīties konkursā bija arī komandām no skolām, kuras atrodas attālu no rajona centriem un provincēs.

Atbildes vērtēja žūrija, kurā darbojas Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Ogres ģimnāzijas skolotāja Laimdota Jonkuse, www.dzivolabi.lv un projekta "Vēli laimi Latvijai!" veidotājs un aktīvs jaunietis Jēkabs Eglītis, Latvijas Radio erudīcijas raidījuma "Lieliskais Piecinieks" vadītājs Ivo Krumholcs, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs un Latvijas izglītības darbinieku arodbiedrības pārstāve Ilze Trapenciere.

Jautājumus konkursam sagatavoja katrā jomā kompetenti un profesionāli avoti – ekonomikas jautājumus veidoja Ekonomikas ministrija, mākslas – Latvijas Mākslas muzejs, dabas – Latvijas Dabas fonds.

Konkursā piedalās 9. – 12. klašu skolēni no visām Latvijas skolām, lai pārbaudītu savas zināšanas dažādās jomās par Latviju un cīnītos par vērtīgām balvām. Kopumā konkursam pieteikušās 186 komandas no visas Latvijas.

Konkursa 2. kārta būs radošs pārbaudījums. Skolu komandas veidos 2 – 4 minūšu garu video materiālu. To vērtēs jau iepriekšminētā žūrija. Viedo materiāli būs apskatāmi arī interneta vietnē www.delfi.lv un www.creativus.lv . Pēc 2. kārtas tālāk izvirzīsies 10 augstāk novērtētāko darbu autorkomandas. Darbi tiks vērtēti pēc to oriģinalitātes, radošuma, atbilstības tēmai, satura.

Erudīcijas konkursa "Ko Tu zini par Latviju?" pēdējā kārta norisināsies 19.martā Kara muzejā, Rīgā. To vadīs sabiedrībā pazīstamais žurnālists un dabas pētnieks Māris Olte. Pasākuma dienā noritēs gan pusfināla kārta, gan fināla kārta, kuras sastāvēs ne tikai no teorētisko zināšanu, bet arī radošo spēju pārbaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!