Foto: LETA
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) priekšnieka amata konkursā patlaban atlasīti četri pretendenti, kuri atbilst iepriekš noteiktajiem kritērijiem, trešdien medijus informēja Valsts kancelejas (VK) direktors Jānis Citskovskis.

VK vadītājs sacīja, ka izveidotā konkursa komisija veikusi sākotnējo pretendentu formālu novērtējumu, balstoties uz to pieteikumiem, vērtējot izglītību, pieredzi un zināšanas, vadības prasmes, valodu zināšanas un reputāciju. Pēc sākotnējā novērtējuma komisija lūgusi Satversmes aizsardzības birojam (SAB) sniegt savu atzinumu par četriem pretendentiem. SAB jāsniedz komisijai savs atzinums, vai šīs personas atbilst prasībām, lai saņemtu speciālo pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

Pārējās personas nav atbildušas noteiktajiem kritērijiem. Vai pretendentiem nav bijušas valodas prasmes, neatbilstoša izglītība, vai pieredze, vai vadības prasmes, vai visu šo faktoru kopums.

Vaicāts, vai starp četriem pretendentiem, par kuriem lūgts SAB atzinums, ir arī līdzšinējais Kontroles dienesta vadītājs, Citskovskis paskaidroja, ka uz šo jautājumu atbildēt nevar. Vienlaikus viņš norādīja, ka starp četriem pretendentiem ir pārstāvēta gan valsts pārvalde, gan privātais sektors.

Vaicāts par tālāko konkursa norisi, VK vadītājs norādīja, ka, visticamāk, SAB būs nepieciešamas vismaz divas nedēļas, lai pārbaudītu personu atbilstību. Pēc SAB atzinumu saņemšanas komisija iespējami īsā laikā izvērtēs, kurus pretendentus virzīt uz otro kārtu.

Skaidrojot konkursa procedūru, Citskovskis norādīja, ka pirmajai konkursa kārtai noslēdzoties, komisija pieņem lēmumu, kuras personas aicināt uz klātienes sarunām, kas ir konkursa otrā kārta. Pēc sarunām katrs komisijas loceklis pēc konkrētiem punktiem novērtē katru kandidātu un visi šie vērtējumi tiek nosūtīti ģenerālprokuroram, kurš savukārt pieņem lēmumu, vai un kuru no pretendentiem iecelt amatā.

Līdz ar to komisija noslēgs savu darbu, nepaziņojot nevienu vārdu vai uzvārdu, bet visu informāciju nosūtīs ģenerālprokuroram.

Vērtējot konkursa procesu, Citskovskis sacīja, ka līdz šim tas bijis veiksmīgs. Pieteikumi saņemti pietiekoši ātrā termiņā saņēmuši iesniegumus un arī sākotnējais izvērtējums veikts gana ātri. "Darbs bijis pietiekoši intensīvs un kvalitatīvs," noteica VK vadītājs.

Ja neviens pretendents netiek virzīts uz otro kārtu, tad konkurss beidzas bez rezultāta.

Jau iepriekš ziņots, ka ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) priekšnieka amatu konkursa organizēšanu uzdeva veikt Valsts kancelejai (VK).

Konkursu uz amatu VK izsludināja 6. martā un 20. martā noslēdzās pieteikumu iesniegšana. Jau ziņots, ka VK saņēmusi deviņu kandidātu pieteikumus uz Kontroles dienesta vadītāja amatu, ko jau 20 gadus ieņem Viesturs Burkāns. Personas, kuras iesniegušas pieteikumu uz amatu, netiek atklātas. Tomēr pašreizējais Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns jau iepriekš apstiprinājis, ka nolēmis piedalīties konkursā uz dienesta vadītāja amatu.

Amata konkurss rīkots divās kārtās. Pirmajā kārtā konkursa komisija izvērtēs pretendentu atbilstību izvirzītajām kvalifikācijas, izglītības un profesionālās pieredzes prasībām, ņemot vērā pretendentu iesniegtos dokumentus. Nepieciešamības gadījumā tiks pieprasīta informācija no kompetentajām institūcijām.

Savukārt otrajā konkursa kārtā būs pārrunas ar pretendentiem, kuri atbilst izvirzītajām prasībām. Komisija uzklausīs pretendentu motivāciju ieņemt šo amatu un redzējumu par iestādes attīstību. Tāpat otrajā kārtā notiks vadības kompetenču, komunikācijas un prezentēšanas prasmju novērtēšana.

Darba noslēgumā konkursa komisija iesniegs Ģenerālprokuroram atzinumu par pretendentu novērtējumu gala lēmuma pieņemšanai. Ģenerālprokuroram ir tiesības pirms lēmuma pieņemšanas uzaicināt pretendentu vai pretendentus uz sarunu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!