Atlūgumu iesniegušais Zemessardzes komandieris Jānis Kononovs ceturtdien paziņoja, ka savu posteni pamet nevis sadzīves problēmu, bet gan "vadības attieksmes pret virsnieku" dēļ. Savukārt aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka Kononovs aiziet psiholoģisku problēmu dēļ.
Kononovs, kas ceturtdien pirmo reizi pēc atkāpšanās fakta nonākšanas atklātībā runāja ar presi, paziņoja, ka bija trīs iemesli - jau minētais, kāds personīgas dabas jautājums un "nepieņemamās vadības metodes".

Uz jautājumu par nākotnes nodomiem Kononovs atbildēja, ka savu turpmāko darbību viņš nesaistīšot ar "aizsardzības spēkiem". Taču ko tieši viņš nolēmis darīt nākotnē, Kononovs vēloties paturēt "stingrā slepenībā".

Tāpat viņš neatklāja konkrētus, viņaprāt, nekorektas vadības attieksmes gadījumus, pasakot vienīgi, ka problēma esot visā sistēmā un viņa personiskie jautājumi, piemēram, nenokārtotais dzīvokļa jautājums, esot tikai "niecīga atkāpšanās iemeslu daļa".

Tam nepiekrīt Kristovskis. "Komandiera Kononova personīgās īpašības traucē viņam būt pietiekami atklātam un enerģiskam," presei sacīja ministrs.

Viņš piebilda, ka, jau Kononovam stājoties amatā, bijušas bažas par viņa īpašību atbilstību komandiera amatam, taču ministrs cerējis, ka Kononovs tiks galā.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka viņš visiem spēkiem mēģinājis palīdzēt risināt Kononova sadzīviskās problēmas, tadēļ vēl jo vairāk viņam nav izprotams Kononova paustais aiziešanas iemesls.

Aizsardzības ministrs arī uzsvēra, ka viņš mēģinājis palīdzēt Kononovam tikt galā arī ar viņa galveno mīnusu profesionālajā darbībā - angļu valodas neprasmi. Aizsardzības ministrs pauda, ka Kononova problēmas ar angļu valodu esot visai nopietni traucējušas arī viņa profesionālajai darbībai.

"Piemēram, tas ļoti apgrūtināja dažādu sarunu rīkošanu. Viņš vienkārši šajās sarunās pilnvērtīgi nespēja piedalīties. Tāpat apgrūtināta bija arī ārvalstu pieredzes apgūšana," klāstīja ministrs.

Arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube bija izbrīnīts par Kononova aiziešanas galveno iemeslu. Graube Kononovu nodēvēja par priekšzīmīgu virsnieku, kurš lieliski ticis galā ar saviem pienākumiem, taču "salūzis psiholoģiski".

"Kononova aiziešana armijai būs liels trieciens," sacīja Graube, uzsverot, ka, viņaprāt, Kononova aiziešanas galvenais iemesls nebūt neesot vadības attieksme, bet gan tieši psiholoģiskās problēmas, kas tikai "apaudzējušas" viņa pausto galveno iemeslu.

Jau vēstīts, ka Kononovs Zemessardzes komandiera amatā strādā no pagājušā gada 4.marta. Armijas komandieris aizsardzības ministram šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā iesniegs četru potenciālo Kononova aizvietotāja sarakstu. Pagaidām Graube neatklāj kandidātu personālijas.

Tāpat pagaidām nav zināms, kam jaunais Zemessardzes komandieris jāapstiprina - valdībai vai Saeimai, jo pašreiz spēkā ir divi dažādi likumi, kuri paredz abus šos variantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!