Foto: AFI
Sarkano partizānu komandieris Vasilijs Kononovs, zaudējot Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) prāvu pret Latviju, uzskata, ka Latvija maldinājusi tiesu, nesniedzot visus lietas materiālus, Krievijas medijiem paudis Kononovs.

"Latvija melojusi tiesai, Latvija sen no krimināllietas izmetusi virkni materiālu. Tie ir pierādījumi no valsts arhīva un liecinieku liecības," intervijā "Ria Novosti' paudis Kononovs.

Viņš uzsver, ka nav nogalinājis civiliedzīvotājus un nav pastrādājis kara noziegumus, par kuriem Latvijā notiesāts.

"Tie civiliedzīvotāji bija bruņoti, viņi bija "šucmaņi" [Vācijas okupācijas varas policisti]. Ciematā Vācijas specdienesti bija izveidojuši savu atbalsta punktu. Šie cilvēki aktīvi piedalījās partizāņu likvidēšanā. Viņi iemānīja slazdā 12 cilvēkus, nošāva un sadedzināja. Partizāņu tribunāls viņus atzina par vainīgiem. Viņiem piesprieda nāvessodu," klāstījis partizāņu komandieris.

Jau ziņots, ka ECT apmierinājusi Latvijas apelācijas sūdzību lietā par bijušā sarkano partizānu komandiera Vasilija Kononova notiesāšanu. Tiesa atzina, ka 2004.gadā notiesājot Kononovu par 1944.gadā izdarīto kara noziegumu, nežēlīgi nogalinot Mazo Batu ciema iedzīvotājus, Latvija nav pārkāpusi krimināllikuma atpakaļejoša spēka aizliegumu, kas ir noteikts Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā.

Tiesas Lielā palāta atcēlusi Mazās palātas lēmumu, kura 2008.gada 24.jūlijā atzina Latvijas tiesu lēmumus Kononova apsūdzības lietā par nelikumīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!