Foto: LETA

Saistībā ar atšķirībām redzējumos par pārvaldes jautājumiem Rīgas domes deputāts Valters Bergs nolēmis pamest "Konservatīvo" frakciju, bet palikt partijas rindās, portālam "Delfi" pavēstīja politiķis.

"Bija kaut kādas iekšējās domstarpības par to, kādā veidā būtu apkarojamas vai neapkarojamas šīs te nebūšanas Rīgas domes iestādēs," par aiziešanas iemesliem izsakās Bergs.

Viņš norāda, ka vienmēr ir iesaistījies un cīnījies, redzot netaisnības, un tas veids, kā politiķis to darījis, viņaprāt, nav paticis koalīcijas partneriem. Cita starpā Bergs arī piemin Saeimas vēlēšanu ietekmi, kur "Konservatīvie" netika pāri 5% robežai, kas viņa ieskatā ir "risks, ka var pamainīties koalīcijas sviras".

"Skaidrs, ka viņiem nepatīk, kad tiek, latviski sakot, iemests akmens viņu dārzā," izsakās Bergs, piebilstot, ka esamība opozīcijā neliks šķēršļus darbam rīdzinieku labā, vēl jo vairāk – tas pat ļaus šo darbu darīt skaļāk un jēgpilnāk.

"Es savu būtību noteikti nemainīšu un par netaisnībām es noteikti neklusēšu," norāda deputāts.

Strādāt rīdzinieku labā var gan koalīcijā, gan opozīcijā, turklāt Bergs arī iepriekš ir strādājis opozīcijā un šo darbu viņš pazīstot. Kopumā viņš uzskata, ka tas, vai ir koalīcijā, vai opozīcijā, ikdienišķo darbu, pēc būtības, nemainīs.

Deputāts gan izceļ, ka nereti Latvijas politiskajā vidē opozīcijas priekšlikumi tiek noraidīti teju tikai tādēļ, ka tie nāk no opozīcijas. Bet, raugoties uz savu ikdienišķo darbu, Bergs neredz, ka tam būs īpaša ietekme.

Viņš gan neslēpj, ka šāda balsošanas pieeja, viņaprāt, "neliecina par politisko viedumu" un tā būtu jāmaina. Vaicāts, vai nonākot opozīcijā nerīkosies līdzīgi, proti, neatbalstot koalīcijas priekšlikumus tikai tādēļ, ka ir opozīcijā, Bergs atbildēja noraidoši, norādot uz gadījumiem, kad iepriekš, arī esot koalīcijā, balsojis atbilstoši savai nostājai un arī turpmāk balsos, izvērtējot katru jautājumu pēc būtības.

Rīgas domes deputāts un "Konservatīvo" frakcijas vadītāja vietnieks Dāvis Stalts portālam "Delfi" par Berga aiziešanas iemesliem sacīja, ka tie saistīti ar atšķirībām redzējumos par to, vai frakcijai "Konservatīvie" Rīgas domē vajadzētu palikt koalīcijā vai pāriet opozīcijā.

"Konservatīvo" frakcija domē iekļuva ar četriem mandātiem, turklāt frakcijas deputāte Linda Ozola ir mēra vietniece. Pēc Berga aiziešanas šai frakcijai būs trīs mandāti.

Par iemeslu pamest frakciju, pēc Stalta paustā, bijusi Berga vēlme "Konservatīvajiem" kļūt par opozīcijas frakciju. Iecere gan beigās tā arī neguva visas frakcijas atbalstu.

Līdz ar to frakcija turpināšot uzturēt koleģiālas attiecības ar Bergu un atbalstīšot tās deputāta iniciatīvas, kas būs saskaņā ar frakcijas vērtībām un rīdzinieku interesēm.

"Tā pamata atšķirība ir tā, ka mēs uzskatām, ka mums vēlētāju dotā uzticība ir jāattaisno darbā koalīcijā, savukārt Bergs to redz darbā opozīcijā," sacīja frakcijas vadītāja vietnieks, papildinot, ka frakcija drīzāk saredz citas iestrādnes un mehānismus, kā pārstāvēt rīdzinieku intereses.

Tādējādi Bergs darbosies kā neatkarīgs deputāts domes opozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!