Valsts Farmācijas inspekcija Latvijā ir konstatējusi nelegālas Krievijā ražotas, nereģistrētas vakcīnas "Vaccinum encephalitidis ixodiciae" pret ērču encefalītu izplatīšanu. Tomēr pagaidām nav pamata uzskatīt, ka šī vakcīna varētu būtu kaitīga.
Kā informēja Valsts zāļu aģentūras preses sekretāre Vija Berlande, Valsts farmācijas inspekcija patlaban veic nepieciešamos pasākumus šīs vakcīnas izplatīšanas apturēšanai. Sadarbībā ar policiju un Sabiedrības veselības aģentūru (SVA) turpinās šī gadījuma izmeklēšana un nepieciešamo turpmāko pasākumu gatavošana.

Inspekcija aicina iedzīvotājus, kuriem tiek piedāvāts vakcinēties ar šo vakcīnu, nekavējoties informēt Valsts Farmācijas inspekciju. Kā informēja SVA preses sekretāre Zane Ontužāne, patlaban nav pamata uzskatīt, ka šīs Latvijā nereģistrētās vakcīnas varētu būt kaitīgas. Tiek uzskatīts, ka šīs vakcīnas atbilst Maskavas poliomelīta un vīrusu encefalīta institūta ražoto vakcīnu oriģinālam.

Latvijā ar šīm vakcīnām iedzīvotāji tika vakcinēti no septiņdesmito gadu vidus līdz pagājušā gada vasarai. Taču patlaban Latvijā vakcinācijai pret ērču encefalītu ir pieejamas tikai divas oficiāli reģistrētas vakcīnas, kuru ražotājvalstis ir Austrija un Vācija. Tādēļ SVA aicina iedzīvotājus, dodoties vakcinēties pret ērču encefalītu, uzmanību nepievērst tikai vakcīnas cenai, bet arī ražotājvalstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!