Valsts kontrole (VK), izvērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegto pērnā gada pirmā pusgada finansiālo pārskatu, secinājusi, ka pārskatā nav iekļauti ministrijas valdījumā esošie nekustamo īpašumu objekti 25 vietās par vismaz 7,23 miljoniem latu, BNS uzzināja Valsts kontrolē.
Šāda situācija izveidojusies tādēļ, ka ministrijā nav skaidri izstrādāta nekustamo īpašumu uzskaites politika, kā arī nav nodrošināta pietiekama informācijas apmaiņa starp Grāmatvedības uzskaites un atskaites un Nekustamā īpašuma nodaļām, secina VK.

Veicot revīziju, secināts, ka "faktiski ministrija, neievērojot likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" prasības, bez atlīdzības nodevusi valstij piederošus nekustamos īpašumus sabiedrībām ar ierobežotu atbildību uzņēmējdarbības veikšanai".

Ministrijā informēja, ka IZM ir saņēmusi revīzijas lēmumu un norāda, ka pēc iepazīšanās ar to Valsts kontroles norādītajā termiņā - līdz 21.janvārim - "tiks veikti pasākumi, lai novērstu pārkāpumus, un par šiem pasākumiem tiks informēta Valsts kontrole un sabiedrība".

VK nolēmusi lūgt Tieslietu ministrijai skaidrojumu par IZM darījuma atbilstību likumam, reģistrējot zemesgrāmatā ēku Rīgā, Strēlnieku ielā 4a, kurā atrodas Rīgas Ekonomikas augstskola.

Revīzijā secināts, ka IZM nav uzrādīta ministrijas līdzdalība uzņēmējsabiedrības SIA "Stockholm School of Economics in Riga" kapitālā 482 tūkstošu latu apjomā. Ministrijas valdījumā esošā ēka ir ieguldījums kā valsts kapitāla daļa kopīgi ar Stokholmas Ekonomikas skolu.

1999.gadā Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļā minētā ēka tika reģistrēta ar bezpeļņas sabiedrības vārdu, zemesgrāmatas nostiprinājuma uzrakstā neuzrādot apgrūtinājumus, kā to paredz zemesgrāmatu likuma prasības, secina VK.

"Informācija par darījuma atbilstību spēkā esošajai likumdošanai, reģistrējot valsts īpašumā esošu nekustamo īpašumu zemesgrāmatā, iesniedzama Tieslietu ministrijai skaidrojuma saņemšanai," vēsta VK.

Ministrija arī nav sekojusi līdzi un kontrolējusi SIA "Izglītības apgāds" darbības, ar kuru IZM slēgusi līgumu par piecu stāvu ēkas nomu Merķeļa ielā, kā tas notiek ar apakšnomas līgumiem ar citiem nomniekiem.

Ministrijā nebija informācijas par iznomātajām telpām, iekasēto nomas maksu un citām ar ēkas ekspluatāciju saistītām izmaksām, lai gan savstarpēji noslēgtais līgums to paredzēja, vēsta VK.

Līdzīga situācija ir arī gadījumā ar IZM slēgto līgumu ar SIA ANNO par namīpašumu Brīvības ielā 68 uz 25 gadiem. Ministrija nodeva minēto objektu SIA ANNO apsaimniekošanā ar apgrūtinājumiem - 7 nomas līgumiem, 76 īres līgumiem un 3 dienesta dzīvokļiem, kas izīrēti ministrijas darbiniekiem. Revīzijā konstatēts, ka ministrijā nebija ziņu par pašreizējiem nomas līgumiem, īres līgumiem, ne arī par dienesta dzīvokļiem.

"Reālā situācija liecina, ka ministrija nav apzinājusi visus nekustamos īpašumus, kā arī nav nodrošinājusi kontroli par to apsaimniekošanu. Tikai pēc Valsts kontroles revidentu vairākkārtēja pieprasījuma ministrija iesniedza izziņu par SIA ANNO ieņēmumiem no telpu īres Rīgā, Brīvības ielā 68, - 1999.gadā tie bija 155 868,90 lati un 2000.gadā - 168 525,70 lati," secina VK.

Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija nolēmusi, ka IZM jāveic nepieciešamie pasākumi, lai novērstu revīzijas laikā konstatētos pārkāpumus, un jāinformē VK līdz 21.janvārim. Tāpat nolemts iesniegt valdībā informāciju par revīzijā konstatētajiem trūkumiem ministrijas valdījumā esošo ēku apsaimniekošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!