Valsts kontrole, revidējot Augstākās tiesas 2006.gada finanšu pārskatu, konstatēja, ka tiesas priekšsēdētāja vietnieki, parakstot rīkojumu par priekšsēdētāja Andra Guļāna premēšanu, atradušies iespējamā interešu konflikta situācijā un pārsnieguši savas pilnvaras.
Revīzijā konstatēts, ka Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieki ir parakstījuši rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu, atrodoties situācijā, kad šī lēmuma pieņemšana vai nepieņemšana var ietekmēt viņu personīgās intereses.

2006.gadā Augstākās tiesas priekšsēdētājam kopumā ir piešķirtas prēmijas 14 491 lata apmērā, kas ir 34,1% no priekšsēdētāja darba samaksas. Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieki, parakstot rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu, ir pārsnieguši savas pilnvaras, jo saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" vietnieks var aizstāt priekšsēdētāju tikai viņa pagaidu prombūtnes laikā un saskaņā ar rīkojumu, kurā tas viņam uzdots.

Guļāns, ļaujot saviem vietniekiem pieņemt lēmumu attiecībā uz savu prēmēšanu, ir pieļāvis situāciju, ka viņa vietnieki var nonākt interešu konfliktā.

Lai novērstu interešu konflikta rašanās iespēju prēmiju piešķiršanā, VK iesaka, papildināt un precizēt Augstākās tiesas priekšsēdētāja apstiprināto Augstākās tiesas darba samaksas kārtību atbilstoši ārējo normatīvo aktu prasībām par tiesnešu darba samaksas daļas (prēmijas) piešķiršanas un aprēķināšanas kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!