Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktors Jānis Jundzis sistemātiski pārkāpis Izglītības likumu un citus normatīvos aktus, pieprasot skolēnu vecākiem piespiedu ziedojumus un maksājumus, kā arī nenodrošinot skolas darbu atbilstoši likuma prasībām.
Tas konstatēts Izglītības valsts inspekcijas (IVI) veiktajā pārbaudē, aptaujājot skolēnu vecākus, intervējot skolotājus, izskatot sēžu protokolus un citus dokumentus, kā arī ierakstus skolēnu dienasgrāmatās.

Izanalizējot vecāku anketās un skolotāju sarunās iegūto informāciju, IVI secinājis, ka vienas klases aptuveni iemaksātā summa nelegālā "Skolas fondā" gadā pārsniedz 110 latus, neskaitot klases remonta naudu un neplānotos maksājumus, kas skolas nelegālajā "fondā" bijuši vismaz 3 960 lati gadā. Par šīm finanšu darbībām netiek uzrādīts neviens maksājumu apliecinošs dokuments, kā arī šo maksājumu uzskaites dokumenti.

Nav arī rakstiska skolas direktora rīkojuma par noteikto un pieprasīto naudas summu no klasēm, bet direktors par to informē skolotāju sapulcēs.

Vairāki skolotāji atzinuši, ka šāda kārtība pastāv vismaz sešus gadus, tikai agrāk no klasēm pieprasītā summa bijusi mazāka. Līdz ar to direktors pieļāvis, ka skolā faktiski no vecākiem, iesaistot šajā darbībā arī skolēnus, tiek pieprasīti piespiedu ziedojumi un maksājumi.

Katrs skolēns mēnesī klases fondā regulāri iemaksā noteiktu naudas summu, par kuru klases vecāku sapulcē vienojušies vecāki. Iemaksātā summa klasēm ir atšķirīga un svārstās no lata līdz pieciem latiem mēnesī. No katras klases fonda naudas tiek veikti obligātie maksājumi skolai. Tie ir desmit lati mēnesī saimnieciskajām vajadzībām - papildu garderobistu algošanai, ziepju iegādei u.c., kas tiek maksāti skaidrā naudā direktora vietniecei saimniecības darbā.

Klasēm par to nekādi maksājumu apliecinoši dokumenti netiek iesniegti. Tā kā skolā ir 36 klases, mēnesī šī summa kopā ir apmēram 360 lati.

Dažas klases no klases fonda maksā arī desmit latus apkopējai, lai tīrītu attiecīgās klases telpu. Katru gadu septembrī klasēm jāmaksā par logu tīrīšanu - trīs lati par katru klases logu. Tāpat katru gadu tiek vākti līdzekļi eglīšu rotājumiem un eglīšu iegādei skolas gaiteņiem. Šajā mācību gadā summa bija 2,50 lati, bet iepriekšējos gados nācies maksāt arī septiņi lati no klases.

Bez jau minētajiem maksājumiem no katras klases fonda maksāti arī iepriekš neparedzētie maksājumi, piemēram, skolotāju dienai, ekskursijām u.c. Tāpat klases fondā no katra skolēna vecākiem tiek prasīta maksa pieci lati gadā par apsardzi.

IVI arī konstatējis, ka skolā pieņemti darbā pedagogi bez atbilstošas pedagoģiskās izglītības, pārkāpjot noteikumus, tiek noteiktas piemaksas par darba kvalitāti. Piemēram, Jundža meitai - Elitai Jundzei, kura darbu skolā kā direktora vietniece audzināšanas darbā uzsākusi tikai 2002.gada 1.novembrī, noteikta 200 latu prēmija. Jundzei arī noteikta ikmēneša piemaksa 70 latu apmērā, kas ir lielākā no visām direktoru vietniekiem noteiktajām piemaksām.

Pamatojoties uz visiem IVI pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem, Rīgas domei nosūtīta izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska parakstīta vēstule, kurā aicināts lauzt darba līgumu ar Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktoru Jāni Jundzi.

Kā ziņots, pārbaudi vidusskolā veic arī Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departaments. Par pārbaudes rezultātiem departamentā, iespējams, tiks lemts šo ceturtdien, 27.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!