Foto: DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" ievietots šogad pirmais pacients ar apstiprinātu diagnozi – epidēmiskais parotīts, ko sarunvalodā biežāk dēvē par cūciņām, informēja slimnīca.

"Latvijas Infektoloģijas centrs" Lipīgo un gaisa pilienu nodaļas vadītāja Armanda Broduža informē, ka slimnīcā šogad šis ir pirmais epidēmiskā parotīta gadījums, kad pacientam laboratoriski apstiprināta saslimšana ar cūciņām.

"Pacienta stāvoklis ir vidēji smags, infekcija radījusi komplikācijas. Šobrīd stacionārā ievietoti vēl divi pacienti ar aizdomām par saslimšanu ar epidēmisko parotītu. Šiem pacientiem ir vairāki cūciņām raksturīgie klīniskie simptomi, taču galīgo diagnozi apstiprinās tikai laboratorijā veiktās analīzes," informē Broduža.

Epidēmiskā parotīta raksturīgākās pazīmes ir slikta pašsajūta, nespēks, drudzis, galvassāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra (38 – 39 grādi). Sākotnēji parasti pietūkst vienas puses pieauss siekalu dziedzeris, pēc pāris dienām - arī otras puses pieauss siekalu dziedzeris. Pietūkums galvenokārt ir auss priekšpusē, bet pakāpeniski pārvietojas uz leju dažreiz sasniedzot pat lielus apmērus. Siekalu dziedzeri ir sāpīgi, sāpes pastiprina žokļu kustības ēdot, runājot.

Šie simptomi dažāda vecuma cilvēkiem, kā arī cilvēkiem ar dažādu organisma aizsargspēju un vispārējās veselības stāvokli, var atšķirties. Piemēram, novēroti gadījumi, kad slimība skar tikai vienas puses siekalu dziedzerus, novērots, ka arī infekcijas klīniskās izpausmes aina saslimušajiem var būt dažāda. Tāpēc, sajūtot kādu no pazīmēm, kas norāda uz iespējamo inficēšanos ar cūciņām, vislabākais ir saņemt mediķu konsultāciju un griezties pie sava ģimenes ārsta.

Parotīts, tāpat kā citas infekcijas, ir lipīgs. Slimība izplatās pa gaisu pilienu veidā. Cūciņas tiek uzskatītas par bērnu slimību, taču ar šo infekciju slimo arī pieaugušie, nereti smagāk, ar slimības izraisītām komplikācijām. Biežākās komplikācijas var būt epidēmiskā parotīta vīrusa izraisītais iekaisums aizkuņģa dziedzerī, dzimumdziedzeros, smadzeņu apvalkos.

Epidēmiskais parotīts ir vakcīnregulējama saslimšana. Pasaules mediķu pieredze apstiprina, ka vakcinācija ir efektīvākais epidēmiskā parotīta profilakses veids. Pote pret saslimšanu ar cūciņām jau kopš 1983.gada iekļauta mūsu valsts bērnu vakcinācijas kalendārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!