Gadījumā, ja Valsts vides dienests secina, ka, iznīcinot dabas pieminekli, ir nodarīts būtisks kaitējums videi, piemērojamais sods var sasniegt 55 minimālās mēneša darba algas, portālam "Delfi" apliecināja Dabas aizsardzības pārvalde Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Tas nozīmē, ka sods par dižtūjas nozāģēšanu Valles pagastā var sasniegt 20,9 tūkstošus eiro.

Jāatgādina, ka DAP sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par nozāģēto dižtūju Vecumnieku novada Valles pagastā.

Saņemot paskaidrojumus no SIA "Vējakalni A.V." pārstāvjiem, kas SIA "Sadales Tīkli" uzdevumā veica elektrolīnijas tīrīšanas darbus, DAP ir sagatavojusi administratīvā pārkāpuma protokolu, kā arī rakstiski lūgusi Valsts policiju izvērtēt, vai šajā gadījumā saskaņā ar Krimināllikumu nav veikts noziedzīgs nodarījums.

Papildu tam DAP ir nosūtījusi vēstuli Valsts vides dienestam, lūdzot izvērtēt un noteikt nodarīto kaitējumu dabai un videi, kā arī veikt zaudējumu aprēķināšanu.

Sods par dabas pieminekļa – aizsargājama koka – patvaļīgu nociršanu vai nozāģēšanu ir 140-700 eiro fiziskajām personām un 280-1400 eiro juridiskām personām.

"Ja ar šo pārkāpumu ir nodarīts būtisks mantisks zaudējums, respektīvi, zaudējumi sasniedz vismaz piecas minimālās mēnešalgas, tad sodu nosaka saskaņā ar Krimināllikuma 114. pantu. Šajā gadījumā soda var būt brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods," stāsta Ezeriņa.

Jau vēstīts, ka Valles pagastā dižtūja nozāģēta, decembrī veicot elektrolīnijas trašu tīrīšanas darbus.

Tūjas apkārtmērs bija sasniedzis 2,76 metrus, kas šīs sugas kokiem ir ļoti liels izmērs. Latvijā Rietumu tūja (Thuja occidentalis) ir uzskatāma par dižkoku, ja tās apkārtmērs pārsniedzis pusotru metru.

Uzņēmums "Vējakalni A.V." atzinis savu vainu dižtūjas nozāģēšanā un ir gatavs uzņemties atbildību, vienlaikus skaidrojot, ka kartējumā, kuru uzņēmums saņēmis par konkrēto kopšanas teritoriju, nozāģētā dižtūja nav bijusi atzīmēta kā dižkoks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!