Foto: AP/Scanpix/LETA
Konsulārajā dienestā līdz šim nav saņemta informācija, ka plūdos Bosnijā būtu cietuši Latvijas valstspiederīgie, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrija aicina valstspiederīgos, kuri atrodas Bosnijā, paziņot tuviniekiem par sevi.

Ja kādam ir nepieciešama konsulārā palīdzība, ĀM aicina zvanīt uz Konsulārā departamenta tālruni ārkārtas situācijām Rīgā +371 26337711. Iespējams arī rakstīt e-pastu uz adresi "palidziba@mfa.gov.lv".

Daudzviet Bosnijā otrdien pēc spēcīgām lietusgāzēm no krastiem izgājušas upes, applūdinot mājas un ceļus.

Vairākas pašvaldības Bosnijas vidienē un ziemeļos izsludinājušas ārkārtas stāvokli, lai cīnītos ar plūdiem, un aicina upju tuvumā dzīvojošos cilvēkus evakuēties. Pārrauta arī ūdens un elektrības piegāde, bet dažas skolas atcēlušas mācības.

Lietusgāzes arī izraisījušas zemes nogruvums, liekot slēgt vietējos ceļus. Savukārt netālu no Baņa Lukas upe sagrāvusi pagaidu gājēju tiltu.

Tikmēr amatpersonas cenšas kliedēt bažas, ka reģionā varētu atkārtoties pirms pieciem gadiem piedzīvotie plūdi, kas prasīja teju 100 cilvēku dzīvības, bet simtiem tūkstoši cilvēku tika evakuēti un liela daļa no viņiem zaudēja pajumti.

Kaimiņvalstī Horvātijā varasiestādes nostiprina aizsardzību pret plūdiem valsts vidienes pilsētās Hrvatska Kostajnicā, Koranā un Karlovacā.

Horvātijas sabiedriskā raidorganizācija HRT vēsta, ka valsts vidienē ugunsdzēsēji izglābuši astoņus tūristus, tostarp divus bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!