Foto: LETA

Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksmes" (RS) bijušo valdes locekļu darbā saskatāmi iespējami pārkāpumi, kurus krietns un rūpīgs saimnieks nedrīkstētu pieļaut. Ceļot prasību tiesā, jāpierāda nodarīto zaudējumu apmērs, un tā noteikšanai būtu vēlams īstenot speciālu revīziju vai auditu, šādi secinājumi pausti Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "De Facto" rīcībā esošajā advokātu biroja "Novius" slēdzienā par RS valdes darbību un atbildību.

Stāstīt par atzinumu detalizēti "Novius" birojam liedz konfidencialitātes noteikumi, tomēr vispārīgus komentārus sniegt birojā neatteica. "Zaudējumi ir specifiska lieta, kas ir jāaprēķina, ko, pieņemsim, kāda konkrēta darbība, cik lielus zaudējumus būtu radījusi. Un šādā situācijā tas nav tik vienkārši pasakāms. To mēs esam arī norādījuši, ka ir nepieciešama papildus diezgan rūpīga un, es pat teiktu, pamatīga izpēte, lai konstatētu, cik kāda darbība, ja ir, cik daudz tā ir radījusi zaudējumus," skaidro "Novius" vadošais partneris, zvērināts advokāts Kaspars Novicāns.

Kā piemērs "Novius" atzinumā minētas augstās konsultāciju izmaksas. Lai noskaidrotu, vai šajā aspektā RS nodarīti zaudējumi, būtu jāvērtē gan tas, vai šādi pakalpojumi bija objektīvi nepieciešami, gan to cenas atbilstība tirgus cenām un samērojamība ar uzņēmuma finansiālo stāvokli.

Raidījums jau pavasarī vēstīja par daudzajiem uzņēmuma konsultantiem, kas saistīti ar "Saskaņu" vai bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S). Savukārt policija šobrīd kriminālprocesā izmeklē, vai RS kaitējumu nav nodarījuši fiktīvi konsultāciju līgumi.

Neviens uzvārds "Novius" atzinumā nav nosaukts, tomēr tajā vērtēti trūkumi RS darbībā kopš 2012. gada. LTV atgādina, ka uzņēmuma valdi ilgus gadus vadīja tagad transportlīdzekļu iepirkumu lietā aizdomās turētais Leons Bemhens. Savukārt starp bijušajiem RS valdes locekļiem laikā no 2012. gada līdz 2018. gada nogalei ir vairāki ar Rīgas domē valdošajām partijām saistīti cilvēki.

LTV atgādina, ka šai sarakstā ir tagadējie RS struktūrvienību vadītāji Irina Feļdmane, Edmunds Zivtiņš un Jānis Geduševs (GKR), Rīgas domnieki Maksims Tolstojs (S), Irina Vinnika (GKR) un Andris Bērziņš (GKR), Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones domes deputāts Andrejs Požarnovs (GKML), bijusī Rīgas domes Labklājības departamenta vadītāja Inese Švekle (GKR) un tagadējais RS pagaidu valdes loceklis Emīls Jakrins.

Par savu iespējamo atbildību "de facto" sazvanītie vai satiktie bijušie "Rīgas satiksmes" valdes locekļi izvēlas vai nu nerunāt, vai arī savus pārkāpumus nesaskata.

Arī neviens no RS valdē strādājušajiem Rīgas domniekiem neuzskata, ka būtu uzņēmumam nodarījuši zaudējumus, norāda raidījums.

Vienīgais no bijušajiem RS valdes locekļiem, kas tagad strādā uzņēmuma pagaidu valdē, turklāt plāno piedalīties arī nupat izsludinātajā konkursā uz jauno valdi, ir Jakrins. Viņš uzsver, ka valdē sāka strādāt 2016. gada rudenī, tātad - pēc tam, kad jau bija noslēgti šobrīd KNAB interesējušie iepirkuma līgumi. Tomēr "Novius" atzinumā analizēti arī citi notikumi, piemēram, konsultāciju līgumi ar politiski nozīmīgām personām, sasteigta līguma slēgšana ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi", līgumsodu nepiedzīšana par kavētajām tramvaju, trolejbusu un autobusu piegādēm.

"Skaidrs, ka mēģināt man vienpersoniski ieviest revolūciju piecu cilvēku valdē, kur valdes priekšsēdētāja pilnvarojums sastāda 90% no visu lēmumu pieņemšanas, man tāda mērķa nebija," par laiku, ko pavadījis valdē, saka Jakrins.

Baraņņiks par vēršanos tiesā esot atturīgs, tomēr sola, ka tuvākajā laikā dos RS uzdevumu aprēķināt iespējamos zaudējumus. "Es nekad neteicu, ka nē, nekādā veidā, nekad mūžā ne pret vienu valdes locekli nekāds process netiks uzsākts. Man jāuztraucas arī par to, ka, ja šis process tiks uzsākts, tad lai rezultējas ar kaut kādiem rezultātiem, vismaz nenes uzņēmumam papildu zaudējumus," skaidrojis Barņņiks.

"Novius" atzinumā norādīts uz valdes locekļu solidāro atbildību, tāpēc prasības celšanas gadījumā lietderīgāk būtu pretenzijas izvirzīt pret visiem valdes locekļiem.

Komerclikums nosaka, ka pēc tam, kad dalībnieku sapulce dod padomei uzdevumu vērsties tiesā pret iepriekšējo valdi, prasība jāiesniedz trīs mēnešu laikā.

No jaunā gada spēkā stāsies likuma izmaiņas, kas pašvaldību uzņēmumu kapitāldaļu turētāja pienākumus deleģē domes izpilddirektoram. Tas nozīmē, ka RS kapitāldaļu turētājs būs Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, kurš ir partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!