Šā gada deviņos mēnešos Kontrabandas apkarošanas centrs (KAC) novērsis dažādus kontrabandas mēģinājumus un shēmas, kuru dēļ valstij varēja tikt nodarīti zaudējumi 24 miljonu latu apmērā. Kā norādīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikāciju daļas vadītāja Dita Kļaviņa, KAC šā gada deviņu mēnešu darbu varot vērtēt kā sekmīgu.
Kļaviņa informē, ka vislielāko zaudējumu apjomu valstij varēja nodarīt, ja tiktu atmaksātas nepamatoti pieprasītās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas. Ja atmaksu izkrāpšanas shēmas tiktu realizētas, krāpnieki no valsts saņemtu vidēji 1,5 miljonus latu mēnesī, taču KAC veiktās operācijas esot sekmējušas šādu fiktīvo atmaksu novēršanu. Par vairāku šo shēmu realizāciju ir ierosinātas krimināllietas, ar kuru izmeklēšanu patlaban nodarbojas VID Finansu policijas pārvalde.

KAC šogad novērsis arī degvielas kontrabandu, kuras dēļ valsts zaudētu aptuveni 6 miljonus latu. Kā iespaidīgāko degvielas kontrabandas ceļu Kļaviņa min degvielas ievešanu caur muitas kontroles punktu Grebņevā, kur automašīnas ar benzīnu iebrauca valstī bez jebkādas robežsardzes un muitas kontroles. Pēc KAC veiktajiem aprēķiniem, realizējot šādā veidā ievesto degvielu, valstij tika nodarīti zaudējumi vidēji par 114 000 latu nedēļā.

Par šo kontrabandu ir ierosināta krimināllieta, aizturētas 18 personas. Ar lietas izmeklēšanu patlaban nodarbojas Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas birojs. KAC ir ierosinājis un turpina veikt izmeklēšanu vēl trīs krimināllietās par degvielas kontrabandu. Ja šīs kontrabandas shēmas netiktu pārtrauktas, kopumā valstij tiktu nodarīti zaudējumi 30 000 latu apmērā katru mēnesi.

Kļaviņa atgādina, ka kopš gada sākuma KAC strādā arī pie gaļas kontrabandas apkarošanas. Šā gada maijā centrs Muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanas nodeva krimināllietu par 94 tonnu vistas gaļas kontrabandu.

Līdztekus KAC amatpersonas ir sastādījušas administratīvo pārkāpumu protokolus par pārkāpumiem pārtikas produktu tirgū, konfiscējot 36 297 kilogramus cūkas speķa, 34 162 kilogramus vistas gaļas, 13 tonnas cepumu, sešas tonnas medus, 1818 kilogramu tītara gaļas. Pagaidām aizturēti 1460 kilogrami speķa, 187 tonnas gaļas, tai skaitā 165 tonnas noliktavā Mārupē. Mārupē aizturētas arī 66 099 kastes ar pārtikas produktiem, 3468 pudeles alkoholisko dzērienu un 1536 pudeles bezalkoholisko dzērienu.

Saskaņā ar KAC darbinieku sastādītajiem administratīvajiem protokoliem uzlikta soda nauda 6450 latu apmērā. Par administratīvajiem pārkāpumiem konfiscēti arī četri mobilie telefoni, 319 000 litru degvielas, 2000 litru spirta, 33 tonnas nerūsējošo tērauda lūžņu.

Saistībā ar ierosinātajām krimināllietām KAC ir atsavinājis un nodevis atbildīgā glabāšanā 63 tonnas cukura, 25 901 kilogramu degvielas, 28 560 litrus spirta, 14 277 kilogramu tabakas un septiņus miljonus cigarešu.

No ierosinātajām krimināllietām visvairāk lietu - sešas - ierosinātas par tabakas un cigarešu kontrabandu vai kontrabandas mēģinājumu, viena no tām jau nosūtīta Muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Pēc Kļaviņas sniegtās informācijas, patlaban KAC turpina izmeklēšanu piecās lietās par degvielas kontrabandu, divās lietās par cukura kontrabandu, divās lietās par kažokādas kontrabandu un lietā par spirta kontrabandas mēģinājumu, izmantojot viltotus dokumentus. Kopumā šobrīd KAC lietvedībā atrodas 33 krimināllietas, kurās lietas apstākļu noskaidrošana un izmeklēšana vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!