Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien, 10. februārī, līdz pulksten 13 kopējais pieteikumu skaits Covid-19 vakcīnai vietnē www.manavakcina.lv un pa tālruņa līniju 8989 pārsniedz 72 700, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Trešdien pulksten 9 darbu uzsāka arī tālruņa līnija 8989, kas ir otrais no četriem plānotajiem pieteikšanās veidiem vakcīnai pret Covid-19. Līdz pulksten 13 atbildēti 603 zvani. "Pieteikumu skaits vakcīnai ir lielāks, jo daudzi piesaka arī savus ģimenes locekļus. Vidējais sarunas ilgums ir četras minūtes. Dienas laikā samazinās arī sarunas gaidīšanas laiks," vēstīja Strapcāne.

Tālruņa līnijas strādā katru dienu no pulksten 9 līdz 17. VM uzsver, ka "tālruņa līnija izmantojama tikai un vienīgi, lai nodrošinātu iedzīvotāju reģistrēšanu vakcīnas saņemšanai. Jebkādas konsultācijas saistībā ar veselības jautājumiem iedzīvotāji tiek aicināti uzdot savam ģimenes ārstam."

VM norāda, ka, zvanot, lai pieteiktos Covid-19 vakcīnai, iedzīvotājiem jābūt gataviem jāidentificēt ar personas kodu un vārdu/uzvārdu un jānorāda savs tālruņa numurs un/vai e-pasta adrese. Iedzīvotāji varēs norādīt arī otru – kāda tuva cilvēka – tālruņa numuru, uz kuru zvanīt, lai justos droši, ka patiešām būs sasniedzami brīdī, kad pienāks vakcinācijas laiks. "Aicinām iedzīvotājus būt gataviem nosaukt savu personas kodu un vārdu uzvārdu, kā arī zināt otru telefona numuru, kuru norādīt pieteikumā, ja tāda nepieciešamība un vēlme ir," atgāgināja VM pārstāve.

Kopumā Latvijas iedzīvotāji varēs reģistrēties vakcīnas saņemšanai četros veidos: vietnē "www.manavakcina.lv"; zvanot pa bezmaksas tālruni; darba devēji varēs iesniegt savu darbinieku sarakstus (primāri iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties individuāli, negaidot darba devēja rīcību); ar ģimenes ārstu palīdzību.

Tiesa, nevienam no četriem pieteikšanās kanāliem nav paredzēta priekšrocība vakcinācijas secības plānošanā.

Vakcinācijas kārtība tiks plānota pēc prioritāro grupu principa, kur priekšroka vispirms tiek dota cilvēkiem, kuru dzīvība vai veselība Covid-19 dēļ ir visvairāk apdraudēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!