Foto: Shutterstock

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma novērojami pastiprināti globālo navigācijas satelītsistēmu (GNSS) darbības traucējumi, tostarp Baltijas valstu reģionā, brīdinājusi Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA).

Pēc EASA apkopotajiem datiem, kopš 24. februāra GNSS darbības traucējumi novērojami četrās ģeogrāfiskās teritorijās – Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, tā kaimiņvalstīs un virs Baltijas jūras šī apgabala tuvumā, Somijas austrumos, virs Melnās jūras, Vidusjūras austrumos Kipras, Turcijas, Libānas, Sīrijas un Izraēlas tuvumā, kā arī Irākas ziemeļos.

GNSS traucējumus konstatējuši lidmašīnu piloti dažādās lidojumu fāzēs, un atsevišķos gadījumos nācies mainīt lidojuma maršrutu, dažkārt – pat galamērķi, jo nav bijis iespējams droši nolaisties.

EASA uzsvērusi, ka šo traucējumu dēļ nav gaidāma lidojumu pārtraukšana kādā ģeogrāfiskā teritorijā.

Aģentūra aicinājusi tai ziņot par novērotajiem avionavigācijas traucējumiem un brīdinājusi, ka satelītsistēmu darbības traucējumu gadījumā var būt jāizmanto citi navigācijas rīki.

Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic" apstiprināja, ka pēdējā laikā, līdzīgi kā citas lidsabiedrības, tā ir atsevišķos gadījumos saskārusies ar globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) pārklājuma traucējumiem. Šie traucējumi neietekmē lidojumu drošību.

GPS ir viena no GNSS sistēmām, kas tiek lietota visplašāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!