Foto: LETA
Kopš pagājušā gada novembra beigām vairāk nekā piecas reizes ir pieaudzis gadījumu skaits, kad donoru asinīs tiek atrastas Covid-19 antivielas, liecina Valsts asinsdonoru centra (VADC) dati.

Kā pavēstīja VADC, laika periodā no pagājušā gada 10. augusta līdz 16. februārim veikti kopumā 25 729 izmeklējumi donoriem, bet antivielas atklātas 931 gadījumā jeb 3,61%. Salīdzinoši 27.novembrī centrs ziņoja, ka antivielas arod 0,67% paraugu.

Kopš pagājušā gada augusta asins donoriem visā Latvijā tiek piedāvāta iespēja noteikt antivielu esamību pret Covid-19 infekcijas izraisītāju. Testēšanas rezultāti tiek anonīmi nodoti Slimību kontroles un profilakses centram, lai vērtētu kopējās tendences un imunitātes līmeni donoru vidū.

Šī gada laikā – no 4. janvāra līdz 16. februārim – veikti kopumā 5593 izmeklējumi un atklāti 619 jeb 11% pozitīvi antivielu gadījumi. VADC norāda, ka vidēji katru darba dienu tiek atklāti 19 gadījumi.

VADC skaidro, ka ievērojams pieaugums atrasto antivielu daudzumā vērojams tieši no decembra, kas sakrīt ar kopējo saslimstības ar Covid-19 pieaugumu. Augustā centrs antivielas atklāja astoņos paraugos, septembrī – 18, oktobrī – 28, novembrī – 52, bet decembrī – jau 206.

Vienlaikus aptuveni 50% donoru atzīmējuši, ka viņiem bijuši kādi simptomi, kas liecina par saslimšanas pazīmēm, bet apstiprināts Covid-19 tests bija aptuveni 40% gadījumu. Tāpat, vadoties pēc centra sniegtās informācijas, daļa donoru atzina, ka ir bijis kontakts ar Covid-19 saslimušo vai arī viņi bijuši ārzemēs.

Tāpat VADC vērš uzmanību, ka joprojām ir daudzi donori, kuri atzīst, ka iepriekš bijusi temperatūra vai saaukstēšanās pazīmes, bet donoriem tās nav likušās pietiekami izteiktas, lai veiktu Covid-19 testu.

Pēc dzimuma antivielas tiekot konstatētas līdzīgi gan sievietēm, gan vīriešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!