Foto: F64

Kopš rudens Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) kopumā "nopietna Covid-19 norises bija pieciem bērniem, no kuriem diviem bija un ir nopietnas blakus saslimšanas," Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" teica slimnīcas virsārste Renāte Snipe.

"Trīs bērniem pirms saslimšanas nebija konstatēts, ka viņi ar kaut ko nopietnu slimojuši. Jārēķinās, ka jebkurai vīrusa infekcijai var pievienoties arī bakteriāla infekcija, arī veselam bērnam. (..) Ja mēs skatāmies uz kopējo saslimušo skaitu, kas šobrīd Latvijā ir milzīgs, tad tas procents bērnu, kuriem (slimošana ir smagāka), nav liels," paskaidroja virsārste.

Šobrīd slimnīcā ar Covid-19 ārstējas ap 20 bērnu, norādīja Snipe. Dienā neatliekamās palīdzības nodaļa BKUS nogādā ap 140 pacientiem, aptuveni 30 no viņiem tiem stacionēti.

Kā norādīja Snipe, akūto palīdzību nodrošināt intensīvās plūsmas apstākļos paliek arvien sarežģītāk. "Diemžēl šī nekontrolētā Covid-19 izplatība ietekmē arī mūsu darbiniekus, kuri gan paši slimo, gan viņi ir mājās ar saviem bērniņiem, kuri ir slimi vai kuri ir karantīnā," paskaidroja virsārste.

No aptuveni 500 BKUS māsām vairāk nekā simts šobrīd ir darbnespējas lapa. Arī daudz ārstu slimojot.

Jautāta, kādos gadījumos bērnu vecākiem lūgt BKUS attālinātās konsultācijas, Snipe atbildēja: "Mēs īpaši aicinām rēķināties vecākus, ka: ja mājās ir mazs bērniņš, viņš var saslimst, ne tikai ar kovidu, bet ar jebkuru vīrusa infekciju. Mūsu platuma grādos tas ir pilnīgi normāli. Šīs vīrusa infekcijas arvien vairāk pieaug. Tādēļ mājās ir jābūt aptieciņai, jābūt paracetamolam, jāzina, ka temperatūra bērnam kā tāda nav nekas traģisks, jāzina, kā dot medikamentus un bērniņš jādzirdina."

Gadījumā, ja vecākam ir bažas, ka paša spēkiem viņš netiek galā, vai ir neskaidrība par to, kas ar atvasi notiek, Snipe aicina vērsties pēc palīdzības, piesakoties uz BKUS attālināto konsultāciju, zvanot pa tālruni 80708866 darba dienās no pulksten 8 līdz 17.

Jau vēstīts, ka BKUS no 2. februāra tiek aizliegti apmeklējumi pie pacientiem stacionārā.

Slimnīcā pacienta arī turpmāk varēs atrasties viena pavadošā persona, lai nodrošinātu pacienta aprūpi. Pacientiem un pavadošajām personām ir noteikts stingrs palātas režīms, ņemot vērā to, ka nodaļās tiek ārstētas arī Covid-19 kontaktpersonas.

Pacienti un pacientu vecāki palātu drīkst atstāt, ja to lūdz personāls, lai veiktu izmeklējumus un procedūras. Atrašanās slimnīcas gaitenī vai pastaigas bez konkrēta iemesla šobrīd nav atļautas pacientu un pacientu pavadošo personu veselības drošības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!