Foto: DELFI

Šā gada martā – laikā, kad Krievija jau bija sākusi karu Ukrainā –, Latvijā lielāko atbalsta pieaugumu piedzīvojusi Latvijas Krievu savienība (LKS), liecina kompānijas "Factum" veidotie partiju reitingi.

Aptauja notika laika posmā no 29. līdz 31. martam. Pēc "Factum" datiem, ja Saeimas vēlēšanas notiktu šā gada martā, tad LKS atbalstītu 5,6% balsotāju. Pēdējā mēneša laikā atbalsts partijai pieaudzis par 2,2 procentpunktiem, ļaujot partijai iekļūt astotajā vietā starp 14 partijām, kurām atbalsts pārsniegtu 0,5% atzīmi.

Otrs lielākais atbalsta kāpums – par 1,3% procentpunktiem –, pēc "Factum" datiem, martā bijis Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), par kuru būtu balsojuši 10,8% respondentu, šādi ierindojot šo politisko spēku ceturtajā vietā partiju reitingu tabulā.

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu martā, tad kopumā 17% respondentu atbalstītu "Jauno vienotību", 11,9% – Nacionālo apvienību (NA), bet trešajā vietā vēlētāju atbalsta ziņā būtu bijusi "Saskaņa", kuru atbalstītu 11,2% aptaujāto. Atbalsts šai partijai gan mēneša griezumā samazinājies par 1,5 procentpunktiem.

Vēlētāju atbalsta ziņā arī "Attīstībai/"Par!"" martā piedzīvojusi atbalsta kritumu par 1,8 procentpunktiem, šādi iekļūstot piektajā vietā partiju reitingu tabulā. Šo politisko spēku martā būtu atbalstījuši 10,2% respondentu.

Nelielu atbalsta kāpumu – 0,5 procentpunkti, piedzīvojusi partija "Konservatīvie", ierindojoties sestajā pozīcijā, jo par to būtu balsojuši 6,7% respondentu, septītajā vietā pēc vēlētāju atbalsta martā būtu "Progresīvie", par kuriem balsotu 5,9% respondentu, šai partijai seko jau minētā LKS, devītajā vietā atstājot partiju "Latvijas Pirmajā vietā" – par to martā būtu balsojuši 5,2% vēlētāju. Šai partijai atbalsts martā pieaudzis par 0,7 procentpunktiem.

Partija "Katram un katrai", ja Saeimas vēlēšanas notiktu martā, būtu guvusi 4,7% vēlētāju atbalstu, un atbalsts šai organizācijai mēneša griezumā samazinājies par vienu procentpunktu. Tāpat par vienu procentpunktu sarucis atbalsts Latvijas Reģionu apvienībai – tā martā būtu guvusi 2,6% vēlētāju atbalstu.

Jau ziņots, ka dati par partiju popularitāti februārī – vēl pirms Krievijas uzbrukuma Ukrainai – iezīmēja partiju popularitātes starta līnijas un liecināja, ka vislielākais atbalsts pirms kara Ukrainā bijis partijai "Saskaņa" – nedaudz virs 10%, bet ZZS, kas ilgstoši reitingā bijusi otrajā vietā, februārī noslīdējusi uz ceturto vietu, atsaucoties uz Latvijas Televīzijas vēstīto, marta nogalē ziņoja portāls "lsm.lv".

Krievija iebrukumu Ukrainā sāka 24. februārī un tas turpinās jau 42 dienas. Tāda mēroga brutalitāte Eiropā nav pieredzēta kopš Otrā pasaules kara un rada draudus ne tikai Ukrainai, brīdina NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Savukārt ASV sola vēl vairāk palielināt militāro atbalstu, piešķirot Ukrainai prettanku raķetes "Javelin" vēl 100 miljonu dolāru vērtībā.

Portāls "Delfi" turpina sekot notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!