Foto: LETA

Gatavojoties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) un Muitas policijas apvienošanai (MP), pirmdien tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti vētīja VID darbību un darbinieku rotāciju nestos augļus.

Jau ziņots, ka FP pārvaldes un MP pārvaldes direktori pēc rotācijas samainīti amatiem, proti, Kaspars Podiņš kopš maija vada MP pārvadi, bet Edijs Ceipe FP pārvaldi. Komisijas deputāti izrādīja interesi, ko īsti ir panākusi direktoru rotācija.

Atbildot uz Saeimas komisijas deputāta Gunta Kalniņa (ZZS) jautājumu, kā ir strādāt jaunajā amatā, Ceipe skaidroja, ka darbs FP ļauj redzēt lietas, kas citkārt būtu paskrējušās garām. Tāpat viņš atklāja, ka viņš personīgi par rotāciju nejūt aizvainojumu.

Ceipe kopš 11. maija strādā FP pārvaldes direktora amatā. Šobrīd viņa mērķis ir satuvināt un motivēt FP darbiniekus, jo "kolektīvam ir nolaidušās rokas". Tāpat šobrīd FP ir novājināti resursi, tostarp ir vairākas vakantas darbavietas.

Runājot par FP un MP apvienošanu, Ceipe norādīja, ka šobrīd VID regulāri sanākot darba grupa, kuras uzdevums ir sagatavoties abu institūciju apvienošanai. Šobrīd VID pārstāvji ir apmeklējuši Igauniju, kur jau abas šāda veida institūcijas ir apvienotas. Darba grupai savs redzējums par iestāžu apvienošanu ir jāsniedz līdz 1. septembrim.

Iesākumā, apvienojot FP un MP, Ceipe cer "darbā noturēt visus darbiniekus". Tagad ir jāstrādā pie tā, lai noturētu "darbinieku garu", jo šobrīd katrs iestādes pārstāvis "bažījas par savu nākotni".

"Veidojot jauno iestādi, mana pozīcija ir nesteigties ar štatu samazināšanu," skaidroja FP direktors. Viņa ieskatā, tikai jaunais iestādes vadītājs spēs noteikt, vai ir nepieciešams samazināt darbinieku skaitu. Tomēr viņš pieļāva, ka jaunajā iestādē varētu strādāt ap 350 cilvēkiem. Igaunijā analogā iestādē strādā 139 cilvēki.

Tāpat deputāti izrādīja interesi par "astoņkāja publikācijām". Komisijas pārstāvis Jānis Dombrava (NA) pauda, ka ir jāatmasko pats publikāciju avots. Deputāts pauda, ka ir "skaidri redzams, kurš grupējums to ir veidojis", tāpat ir zināma šo publikāciju priekšvēsture. Savukārt komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis "astoņkāja publikācijas" salīdzināja ar situāciju Lielbritānijā, atsaucoties uz "Brexit": "Pāris dienas atpakaļ mēs redzējām, kā meli var sagraut valsti."

"Tad, kad tu esi bez zobiem un nevienam nekod, esi baigi ērts," skaidroja Ceipe. "Tad, kad tu parādi zobus un darbus, tad sākās visādi brīnumi."

FP direktors, atklāja, ka situācija šobrīd ir sarežģīta. Cilvēki pat atskatoties uz ielas, noskatoties, vai tas ir "viņš". Arī MP pārvaldes direktora vietnieks un Izlūkošanas daļas vadītājs Dairis Aniņš piekrita, ka "melnā kampaņa ir ļoti nepatīkama un nosodāma". "Jo mēs labāk strādājam, jo tā kļūst izvērstāka," uzsvēra MP direktora vietnieks.

Deputāti vienojās, ka kādā no nākamajām komisijas sēdēm varētu iepazīties "astoņkāju publikācijām".

Sēdē, kas bija veltīta VID FP pārvaldes darbam, piedalījās Ceipe, Aniņš, kā arī FP pārvaldes direktora vietnieks Jānis Boroviks.

Vēstīts, ka valdība 14. jūnijā atbalstīja VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.

Patlaban VID ir divas izmeklēšanas iestādes - Finanšu policija, kā arī Muitas policija, kas veic operatīvo darbību un izmeklēšanu, lai atklātu un novērstu noziedzīgus nodarījumus muitas lietu jomā.

Ziņots, ka 12. maijā Saeima lēma no Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas atsaukt deputātu Jāni Ruku (LRA) un Jāni Ādamsonu (S), savukārt Ringolda Baloža (NSL) atsaukšanu darba komisijā Saeima neatbalstīja.

Par plāniem pamest komisiju deputāti jau iepriekš, norādot, ka komisijas darbs nebūs efektīvs.

Pretkorupcijas parlamentārajai izmeklēšanas komisijai lielākoties paredzēts strādāt ar Valsts ieņēmumu dienesta, tajā skaitā Muitas un Finanšu policijas, jautājumiem.

Jau vēstīts, ka komisija izveidota aprīlī pēc 34 deputātu pieprasījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!