Foto: PantherMedia/Scanpix
Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas ''Transparency International'' 2016. gada Korupcijas uztveres indeksā Latvija saņēmusi līdz šim augstāko punktu skaitu – 57 no 100 –, taču ieņem zemāku vietu valstu kopvērtējumā nekā 2015. gadā, 176 valstu garajā sarakstā ierindojoties 44. vietā.

2015. gadā Latvija šajā indeksā bija ierindota par četrām vietām augstāk, proti, 40. vietā, lai gan kopējais punktu skaits aizpērn Latvijai bija zemāks, proti, 55.

''Kritums par četrām pozīcijām signalizē par stagnāciju korupcijas mazināšanā,'' skaidro organizācija ''Sabiedrība par atklātību – "Delna"''.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsver, ka Latvija ieguvusi līdz šim labāko punktu skaitu, kas nozīmē, ka pēdējā gada laikā Latvijā samazinājusies iecietība pret korupciju.

Pirmo vietu indeksā dala Dānija un Jaunzēlande ar 90 punktiem.

Eiropas Savienības (ES) vidējais punktu skaits šogad ir 65 punkti. Igaunija saņēmusi 70 punktus un ierindota 22. vietā, savukārt Lietuva ar 59 punktiem ierindota 38. vietā. Igaunijas rādītāji pēdējā gada laikā palikuši nemainīgi un kopš 2005. gada ne reizi nav nokrituši zemāk par 64 punktiem. Lietuva pēdējā gadā zaudējusi 2 punktus.

Krievija 2016. gadā indeksā nokritusies par 12 vietām un ar 29 punktiem ieņem 131. vietu, savukārt Baltkrievija piedzīvojusi straujāko lēcienu pakāpjoties par 28 vietām un ar 40 punktiem ieņem 79. vietu.

69 % valstu šogad saņēmušas mazāk par 50 punktiem.

Korupcijas uztveres indekss summē dažādu avotu datus, kas atspoguļo uzņēmēju un ekspertu korupcijas līmeņa uztveri valsts pārvaldē. Valstīm tiek piešķirti punkti skalā no 0 līdz 100, kur 0 nozīmē, ka valstī ir augsta korupcija, bet 100, ka korupcija ir zema.

Jau ziņots, ka 2015. gadā un 2014. gadā Latvija bija novērtēta ar 55 punktiem, 2013. gadā − ar 53 punktiem, bet 2012. gadā − ar 49 punktiem.

KNAB atgādina, ka Latvijā Korupcijas uztveres indeksu nosaka jau 18 gadus un šajā laikā bijuši gan kāpumi, gan kritumi. Korupcijas apkarotājs šī gada uzlabojumu skaidro ar "valstī jau ilglaicīgi realizētajām pretkorupcijas aktivitātēm, kuras tikušas realizētas atbilstoši valsts pretkorupcijas programmām". Tāpat šo sasniegumu KNAB uztver kā biroja "14 gadu pieredzes un mērķtiecīgā darba rezultātu".

KNAB atsaucas uz 2016. gada oktobra pētījumu centra SKDS pētījumu, kurš liecina, ka, salīdzinot ar 2015. gadu, pērn par 18% samazinājies to respondentu skaits, kuri atzinuši, ka pēdējo divu gadu laikā, kārtojot kādas lietas, jautājumus vai problēmas ir veikuši kādus neoficiālus maksājumus, devuši dāvanas vai izmantojuši sakarus. Pētījums arī liecina, ka par 10% palielinājies to respondentu skaits, kuri, saskaroties ar korupcijas gadījumiem, būtu gatavi ziņot par tiem. Līdz ar to par 2% palielinājusies respondentu gatavība ziņot KNAB par viņiem zināmajiem pārkāpumiem, piemēram, kad tiek pieprasīts kukulis, vai amatpersona pārkāpj savas pilnvaras, atsaucoties uz pētījuma datiem, skaidro KNAB.

Birojs atgādina, ka "Transparency International" indekss atspoguļo korupcijas uztveri nevis faktisko situāciju, ko ir teju neiespējami precīzi izmērīt, jo korupcija ir latents noziegums. KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par sev zināmiem gadījumiem vērsties birojā, zvanīt pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070, vai sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!