Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" gatavotais Korupcijas uztveres indeksa (KUI) vērtējums Latvijā noslīdējis zem 2006.gada līmeņa, sasniedzot 4,5 punktu atzīmi, informēja sabiedrība par atklātību "Delna".

Latvija tādejādi starp Eiropas Savienības dalībvalstīm ierindojas 22.vietā, aiz sevis atstājot Itāliju, Bulgāriju, Grieķiju un Rumāniju.

"Delna" uzskata, ka šāds rezultāts norāda uz nopietnu korupcijas problēmām valstī to labošanai nepieciešami konkrēti risinājumi tiesiskas valsts stiprināšanai un lielākai atklātībai valsts pārvaldē un pašvaldībās, īpaši novēršot dziļās ekonomiskās krīzes radītās sekas.

Korupcijas līmenis Latvijā, izmantojot KUI metodoloģiju, tiek mērīts kopš 1998.gada. 1998.gadā Latvija, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, sāka no salīdzinoši viszemākās atzīmes 2,7 punktiem, kamēr Igaunijai bija 5,7 un Lietuvai 3,4 punkti.

Desmit gadu laikā indekss pakāpeniski uzlabojās, 2008.gadā sasniedzot labāko rezultātu - piecu punktu atzīmi.

Kopš 2006.gada līdz 2008.gadam indekss noturējās amplitūdā no 4,7 līdz 5 punktiem. Tādēļ 0,5 punktu samazinājums 2009.gadā ir ļoti straujš, uzskata "Delna".

Korupcijas uztveres indekss mēģina salīdzināt valstis pēc to korumpētības līmeņa, balstoties korupcijas uztverē profesionālās grupās, kas tieši ir saistītas ar korupcijas riska jomām. KUI indekss veidojas no dažādām kvalitatīvām aptaujām un pētījumiem, kurus veic starptautiskas pētniecības, informācijas vai politikas analīzes organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!