Foto: F64
Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA), kurā ir vairāk nekā 600 skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējas kosmetoloģijā, pirmdien, 22. februārī, rīkotajā ikgadējā biedrības sapulcē kā vienu no iespējamiem darba kārtības punktiem izskatīs par nozari atbildīgā veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisijas rosināšanu, portālu "Delfi" informēja asociācijā.

LKKA uzsver, ka 18. februāra Ministru kabineta sēdē vienīgais ministrs, kurš iebilda pret skaistumkopšanas pakalpojumu kosmetoloģijā sniegšanas atsākšanu, bijis veselības ministrs Pavļuts, neskatoties uz Ekonomikas ministrijas, līdzdarbojoties LKKA un Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijai (LSSA), izstrādātajiem pasākumiem drošai pakalpojumu sniegšanai. Pārējie ministri atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātā piedāvājuma B un A versijas, kas ļautu atsākt darbību šai skaistumkopšanas nozarei.

"Ja veselības ministrs nespēj izprast un aizstāvēt savu pārstāvēto nozari, tad mēs neredzam citu iespēju, kā biedrības sapulcē lemt par neuzticības izteikšanu par nozari atbildīgajam ministram. Mums ir izveidojies dialogs ar visām iesaistītajām ministrijām, izņemot Veselības ministriju, kuras pakļautībā esam kā ārstniecības personas ar atbilstošu izglītību un kvalifikāciju. Veselības ministra Pavļuta izteikumi ir ciniski, ka nav skaidrs kādi ir kosmētiķu un skaistumkopšanas speciālistu kosmetoloģijā pakalpojumi. Nav arī vēlēšanās ieklausīties un izprast kosmētiķu un skaistumkopšanas speciālistu kosmetoloģijā kā ārstniecības personu ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā," norāda Renāte Reinsone, Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācijas prezidente.

Reinsone uzsver, ka pretēji publiski paustajam konsultāciju vietā ar nozari pārstāvošajiem sociālajiem partneriem notiek informēšana par ministra viedokli. "Uzskatām, ka šī, iespējams, ir lielo medicīnas centru lobija stiprināšana laikā, kad Veselības inspekcijā 9000 reģistrētiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem (no tiem 1688 ārstniecības personas) ir jāsaskaras ar aizliegumu strādāt un legālā veidā pelnīt iztiku. Mūsu mērķis nav panākt, lai kādu soda. Uzskatām, ka valsts iestādēm ir jāveicina uzņēmējdarbībai labvēlīgi apstākļi un jānodrošina godīgas konkurences iespēju brīvība visiem tirgus dalībniekiem. Esam par pamatotiem un samērīgie lēmumiem," norāda Reinsone.

LKKA atgādina, ka jau četru mēnešu garumā asociācija vairākkārt informējusi, ka situācija nozarē ir kritiska un nepieciešami tūlītēji valdības lēmumi.

"Ilgstoša nepārdomātu lēmumu pieņemšana kropļo skaistumkopšanas pakalpojumu kosmetoloģijā tirgu. Nozare slīgst ēnu ekonomikā un daudzas pakalpojuma sniedzējas nokļuvušas uz nabadzības sliekšņa un nespēj uzturēt ģimenes, vienlaikus jūtama valdības lēmumu nevienlīdzīgā attieksme pret skaistumkopšanas nozari kopumā un medicīnas centriem, kas šobrīd brīvi sniedz tos pašus pakalpojumus, neskatoties uz liegumu. Valdības pieņemtiem lēmumiem jārada ticība, ka tie tiek pieņemti, ievērojot taisnīguma principu. Ierobežojumiem jābūt pamatotiem, samērīgiem un taisnīgiem," vēsta LKKA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!