Foto: NASA

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronautu atlases kampaņā, ko paredzēts atklāt šā gada 16. februārī, ir lieliska iespēja jauniešu vidū popularizēt kosmosa un STEM jeb dabas zinātņu, inženierzinātņu, matemātikas un tehnoloģiju nozari, pēc telefonkonferences ar Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) ģenerāldirektoru Janu Vorneru atzinusi izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Latvija EKA pievienojās pērnā gada 24. jūnijā, portāls "Delfi" uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Kā asociēta aģentūras dalībvalsts Latvija gadā iegulda trīs miljonus eiro gadā.

"Vismaz 85% apmērā [ieguldītais finansējums] atgriezīsies Latvijā un nonāks Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumu un zinātnisko institūciju rīcībā, lai turpinātu attīstīt kosmosa tehnoloģijas, inovācijas, pakalpojumus un to komercializēšanu globālā tirgū," pērnā gada vasarā ziņoja IZM.

Šuplinska ar Vorneru šonedēļ telefonkonferencē pārrunājuši aktualitātes par neseno pievienošanos EKA un pirmajiem Latvijas kosmosa industrijas sasniegumi EKA programmās.

Telefonsarunā EKA ģenerāldirektors atzinīgi novērtējis Latvijas līdz šim paveikto EKA programmās. Viņa skatījumā, dalība HERA misijā un Mēness stacijas (Lunar Gateway) izbūvē ir iepriekš neredzēts panākums mazai un tikko EKA saimē iekļautai valstij, norādīja IZM Preses nodaļā.

Ģenerāldirektors novēlējis veiksmi Latvijas kandidātiem gaidāmajā EKA astronautu atlasē, kas ir pieejama arī Latvijas iedzīvotājiem.

EKA rada vienotu Eiropas kosmosa telpu, tāpēc svarīga ir griba un profesionalitāte, ne prioritāri nacionālā piederība.

Sīkāka informācija par Latvijas kosmosa stratēģijas apstiprināšanu, EKA astronautu atlases atklāšanu un citām aktivitātēm, kurās var iesaistīties Latvijas pārstāvji, sekos februāra vidū, norādīja IZM.

Jau vēstīts, ka pērnvasar IZM vēstīja – EKA padome apstiprinājusi Latvijas pievienošanos aģentūrai asociētās dalībvalsts statusā.

Latvijas dalība EKA jau asociētās dalībvalsts statusā nozīmē jaunu sadarbības modeli un plašākas iespējas Latvijas tautsaimniecības izaugsmei, cilvēkkapitāla izmantošanai augsto tehnoloģiju jomā un augstskolu pētniecības un studiju bāzes attīstībai.

Kosmosa nozare Latvijā un Eiropā ir starpdisciplināra nozare, kas ietver ar kosmosa jomu saistīto zinātņu nozaru un starpnozaru attīstību, vides aizsardzības, klimata pārmaiņu, enerģētikas, telekomunikāciju, satiksmes, civilās drošības un citu jautājumu risināšanu.

Daļā no pētniecības virzieniem, kurā darbojas EKA, Latvijai jau pastāv augsta pētniecības un inovāciju kapacitāte, piemēram, lietišķajā fizikā, optikā, multidisciplinārās materiālzinātnēs. Arī pašlaik Latvijā tiek īstenoti vairāki desmiti kosmosa tehnoloģiju attīstības projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!