Foto: Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) pacientiem ar kāju un roku lūzumiem vai iedzimtām ekstremitāšu deformācijām sākusi pielietot jaunākās tehnoloģijas – ortopēdisko heksapodu, kādas citviet Baltijā vēl neizmanto. Tas ir ārējās fiksācijas aparāts, kura modernā versija ir aizgūta no kosmonautikas un robotu tehnikas, bet pats princips sakņojas klasiskajā Iļizarova metodē.

"RAKUS ik dienu tiek nogādāti pacienti, kuriem pēc dažādām traumām ir nepieciešama traumatologu palīdzība, tie ir arī kāju un roku lūzumi, tāpat pie mums vēršas cilvēki ar iedzimtām deformācijām, kas nozīmē to, ka viņam ir jāsadzīvo ar īsāku kāju, retāk arī īsāku roku. Mūsu – ārstu – galvenais uzdevums ir atjaunot cietušo ekstremitāšu anatomisko garumu un formu," skaidro RAKUS Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas ārsts Konstantīns Plotņikovs

Pretējā gadījumā šiem pacientiem jārēķinās ar mugurkaula deformāciju, sāpēm locītavās un jostas daļā, proti, gan funkcionālu, gan estētisku defektu.

Kopš šā gada sākuma RAKUS ir pieejams pirmais Baltijā ortopēdiskais heksapods, ko plaši izmanto visās lielākajās Rietumu universitātes slimnīcās.

"Šis ir solis pretī inovācijām medicīnā, ko tagad varam piedāvāt arī Latvijā pacientiem ar kaulu lūzumiem un deformācijām," ar gandarījumu atzīst Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas vadītājs Andris Vikmanis. "Līdz šim deformāciju korekcijai izmantojām tikai klasisko Iļizarova metodi, kas tika izstrādāta vēl Padomju Savienībā un ko plaši izmanto visā pasaulē joprojām. Ortopēdiskais heksapods darbojas pēc tiem pašiem vecajiem audu dzīšanas un reģenerācijas principiem, bet tas ļauj veikt deformācijas korekciju ar ievērojami augstāku precizitāti, jo ir datorizēts".

Vikmanis uzsver, ka šī ir sena metode mūsdienu izpildījumā. Turklāt tā ir pacientam vienkāršāk lietojama, kas ir ļoti būtiski, jo aparāta uzstādījumu regulēšanu pacients veic pats.

Plotņikovs stāsta, ka darbu ar šo aparātu apguvis gan Beļģijas klīnikā, strādājot ar Rietumos ražotajiem modeļiem, gan Krievijā, kur tiek pielietoti tās valsts inženieru izgudrojumi.

"Heksapods ir īpaši piemērots pie sarežģītām un kombinētām deformācijām, piemēram, ja kāja vienlaicīgi ir gan īsāka, gan tai ir ass deformācija, vienkāršāk sakot, ja tā ir šķība. Jaunais modelis ir aizgūts no kosmonautikas un robotu tehnikas un ir saslēgts ar īpašu datorprogrammu, kas nodrošina maksimālu precizitāti gan plānošanas, gan korekcijas laikā," skaidro Plotņikovs.

Tas ļauj pārvietot kaula fragmentus jebkurā plaknē un jebkurā virzienā Līdz ar to ārsti var palīdzēt pacientiem ar jebkura smaguma deformācijām.

"Tas ir ērti un vienkārši lietojams arī pašiem pacientiem, kuriem vairākas reizes dienā daudzu mēnešu garumā, balstoties uz iepriekš programmas veiktajiem aprēķiniem, ir jāveic aparāta uzstādījumu korekcijas," piebilst Plotņikovs.

Jaunā ierīce ir pielietojama gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!