SIA "Euroline", kurā akcijas pieder ar pazīstamo uzņēmēju Viesturu Koziolu saistītiem uzņēmumiem, iecerējusi īstenot 60-70 miljonu ASV dolāru vērtu projektu Daugavas krastā Ķīpsalā.
Laikraksts "Dienas Bizness" piektdien raksta, ka Rīgas brīvostas pārvalde ir noslēgusi nomas līgumu ar "Euroline", atvēlot firmai 5,5 hektārus zemes Ķīpsalā - tūlīt aiz Vanšu tilta, braucot no centra. Cik liela noma uzņēmumam būs jāmaksā, atklāts netiek.

Daugavas krastā jauktā apbūves teritorijā pēc norvēģu firmas "Griff" projekta plānots būvēt 3-5 stāvus augstu darījumu centru, kas aizņemtu 35 000 kvadrātmetru (m2), vairākas 2-3 stāvus augstas dzīvojamās mājas, kas aizņemtu 26 000 m2, restorānus, nelielus veikaliņus 15 000 m2 platībā un jahtklubu.

Laikraksts piebilst, ka gandrīz viss tiks būvēts uz pāļiem Daugavā. Koziols sacījis, ka būvniecība uz pāļiem ir vidēji par 10-15% dārgāka nekā uz zemes, taču tajā gadījumā vēl būtu jāved smiltis, lai veidotu uzbērumu.

Pēc uzņēmēja teiktā, biroja ēkas celtniecība varētu izmaksāt 30 miljonus dzīvojamo ēku - 20 miljonus dolāru, kompleksās apbūves - 13 miljonus dolāru, bet jahtkluba - 2,2 miljonus dolāru.

"Vienlaikus būvēt visas ēkas nav iespējams, tādēļ droši vien pirmā taps komercapbūve," viņš klāstījis. Plānots, ka pēc nomas līguma parakstīšanas un projekta saskaņošanas 4-6 gados apbūvi pabeigs.

Cik ilgā laikā investīcijas atpelnīsies, Koziols nevarējis pateikt, norādot, ka atsevišķi objekti, piemēram, kafejnīcas varētu atpelnīties gada laikā, darījumu centrs 6-10 gados. Būvniecībai tiks piesaistīti investori.

Lai gan nekustamā īpašuma speciālisti norāda, ka vērojams biroja telpu pārpalikums, Koziols uzskatot, ka klientu viņam netrūks, daži jau esot izrādījuši interesi.

Viņš arī pastāstījis, ka iecerētās apbūves dēļ zemes gabalam nepieciešams mainīt detālplānojumu, jo pašreizējais paredz, ka tur iespējams celt tikai 2-3 stāvu ēkas. Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja plāno izskatīt jautājumu par teritorijas detālplāna izstrādi, ko varētu veikt SIA "Projektu vadības un attīstības birojs". Pirms vairākām nedēļām komiteja šī jautājuma izskatīšanu atlika līdz visas informācijas saņemšanai, proti, pašvaldībai nav ziņu ne par pašu firmu, ne par to, vai Rīgas brīvostas pārvalde atbalsta kompleksa būvi.

"Lursoft" dati liecina, ka 55% "Euroline" pieder SIA "Tritan", kurā savukārt 25% kapitāla daļu īpašnieks ir Koziols. Uzņēmuma akcionāri ir arī Norvēģijā reģistrētā "Urban Development Group", ASV pilsētā Oklahomā reģistrētā "EuroLine L.L.C." (katrai pieder 20% kapitāla) un privātpersona Askolds Bērziņš (5%). "Euroline" valdes priekšsēdētājam norvēģim Tormodam Stīnem - Johansenam (Tormod Stene - Johansen) pieder 50% "Tritan".

Laikraksts atgādina, ka Koziols darbijas abu jau topošo Ķīpsalas darījumu centru - "Olimpija" (iepriekš "Zunda centrs") un "Saules akmens" - īpašnieku valdēs.

Koziols uzskata, ka Ķīpsalas zemei ir liels potenciāls un tā ir piemērota attīstībai. "Zunda centra" būvniecībā plānots ieguldīt ap 60 miljoniem dolāru, savukārt Saules akmens izmaksas tiek lēstas ap 20 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!