Foto: DELFI
Nacionālā apvienība (NA) pirmdien valdes un frakcijas ārkārtas sēdē nolēma oficiāli pieprasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju. Šai iniciatīvai atbalstu izteikusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), bet Saskaņas centrs paziņojis, ka to "kategoriski neatbalsta".

Šī pieprasījuma iesniegšanai nepieciešamie desmit frakcijas deputātu paraksti ir savākti un iesniegums jau pirmdien pēcpusdienā būs uz koalīcijas sadarbības padomes galda. Atbilstoši koalīcijas līgumam, premjeram nedēļas laikā būs jālemj par tālāko rīcību, portālam "Delfi" teica NA pārstāvis Imants Parādnieks.

Skaidrojot šo lēmumu, Parādnieks uzsvēra, ka policija 16.marta gājiena laikā pie Brīvības pieminekļa pieļāvusi "emocionālu vardarbību un zaimošanu".

"Antifašisti pielietoja skaņu tehniku, emocionāli vardarbīgi iespaidojot gājiena dalībniekus," teica Parādnieks.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pirmdien nolēmusi atbalstīt Kozlovska demisijas pieprasījumu.

Kā portālam "Delfi" sacīja Saeimas deputāte Ilona Jurševska, ZZS uzskata, ka izlēcieniem ar skaļās mūzikas atskaņošanu 16.marta pasākumos bija prettiesisks raksturs un Valsts policijai šāds "balagāns" bija nekavējoties jāpārtrauc.

Saeimas opozīcijā esošās "Saskaņas centra" frakcijas deputāts un Saeimas prezidija pārstāvis Andrejs Klementjevs portālam "Delfi" teica, ka SC frakcija kategoriski neatbalstīs NA iniciatīvu par Kozlovska demisiju, jo NA "grib atriebties nozares ministram par to, ka policisti ir ievērojuši likumu un atbilstoši tam rīkojušies," lai nepieļautu NA deputātu un Antifašistu komitejas konfrontāciju.

Turklāt tie NA deputāti, kuri iesaistījās incidentā 16.martā, paši būtu izdodami administratīvai sodīšanai, jo pretojušies policijas prasībām, piebilda Klementjevs.

"Viņiem nevajadzēja slēpties aiz deputāta imunitātes, bet gan pašiem pieteikties administratīvajam sodam," pauda SC frakcijas deputāts.

Jau ziņots, ka sestdien pie Brīvības pieminekļa vairāki Nacionālās apvienības politiķi mēģināja nokļūt pie biedrības "Apvienība pret nacismu" aktīvistiem, laužoties cauri policijas barjerai, lai izslēgtu skaļruņus, taču policija viņus apturēja.

Nacionālā apvienības deputāti uzskata, ka likumsargi nedrīkstēja pieļaut antifašistu biedrības skaļu uzstāšanos pie Brīvības pieminekļa 16.martā.

Kā portālu "Delfi" informēja NA preses sekretāre Laila Ozoliņa, NA pirmdien Saeimā ir iesniegusi lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu Kozlovskim saistībā ar ministra rīcību 16.martā.

Atbilstoši Saeimas kārtības ruļļa 29.pantam, šāds lēmuma projekts būs jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā 5 līdz 10 dienu laikā pēc tā iesniegšanas, norāda Ozoliņa. Lēmuma projekta iesniegšanai par neuzticības izteikšanu ministram nepieciešami ne mazāk par desmit deputātu parakstiem.

Jau ziņots, ka sestdien, Leģionāru atceres dienā pie Brīvības pieminekļa tradicionāli pulcējās cilvēki, kuri vēlas godināt leģionāru piemiņu, un tā dēvētie antifašisti, kuri pauž nosodījumu Vācijas karaspēka pastrādātājiem noziegumiem.

Šogad starp abām pusēm izcēlās arī asa vārdu apmaiņa un neliela grūstīšanās. Leģionāru atbalstītāji bija neapmierināti ar to, ka antifašistu biedrības pārstāvji pie pieminekļa uzstādījuši skaļruņus un mikrofonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!