Foto: DELFI

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Zatlera Reformu partija) kopā ar atbildīgajiem iekšlietu dienestiem meklēs risinājumus pērnās zāles dedzināšanas gadījumu samazināšanai.

Kozlovskis pastāstīja, ka ir pieprasījis statistiku par kūlas ugunsgrēku skaitu un sodīto skaitu saistībā ar pērnās zāles dedzināšanu pēdējo divu gadu laikā. Viņš šīs nedēļas laikā vēlas noskaidrot, cik daudz kūlas dedzinātāju ir saukti pie atbildības, un pēc tam kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas speciālistiem lems par tālāko rīcību, kā cīnīties pret kūlas ugunsgrēku sērgu.

"Tiešām esmu to paņēmis nopietni. Izvērtēsim un jāskatās, vai jāuzliek bargāki sodi un vai ar esošo regulējumu pietiekami daudzi cilvēki ir sodīti. Varbūt jādomā kaut kas cits.. Kūlas ugunsgrēki notiek nenormālos apmēros. Trakākais, ka šogad viens cilvēks saistībā ar kūlu jau ir gājis bojā," sacīja ministrs.

Viņš pagaidām atturējās vērtēt, vai pašlaik likumos paredzētie sodi par kūlas dedzināšanu ir pietiekami un vai nebūtu jāpadara stingrāki. To izvērtēšot pēc kūlas ugunsgrēku statistikas apzināšanas.

Savukārt uz jautājumu, vai, kādu kūlas dedzinātāju pieķerot atkārtoti, viņam nevarētu piemērot kriminālatbildību, ministrs atbildēja, ka līdz ar plānotajām izmaiņām likumos paredzēts atkāpties no prakses noteikt kriminālatbildību par kāda atkārtoti izdarītu administratīvi sodāmu pārkāpumu ‒ par konkrētu pārkāpumu būs piemērojama vai nu administratīvā atbildība, vai kriminālatbildība.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē Latvijā reģistrēti 242 kūlas ugunsgrēki, no tiem 193 pagājušajā diennaktī, kas ir lielākais šogad vienā diennaktī reģistrēto ugunsgrēku skaits, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Degšanas platības bijušas piecu līdz 30 hektāru lielas. No novadiem visvairāk kūla degusi Daugavpils novadā.

Saistībā ar kūlas ugunsgrēkiem šajā gadā gājis bojā viens cilvēks ‒ kāda sirmgalve Pļaviņu novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!