Foto: DELFI

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), ceturtdien piedaloties Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē, atbalstīja Rumānijas un Bulgārijas dalību Šengenas zonā, portālu "Delfi" informēja ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

Sanāksmes dalībnieki diskutēja par progresu Rumānijas un Bulgārijas pievienošanās procesā Šengenas zonai. Jau 2011.gada jūnijā ES Tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmes laikā ministri apstiprināja, ka Rumānija un Bulgārija ir izpildījušas visus priekšnosacījumus, bet līdz pat šim brīdim tiek bloķēta formālā lēmuma pieņemšana par robežkontroles atcelšanu uz Šengenas zonas dalībvalstu iekšējām robežām ar Rumāniju un Bulgāriju, atgādina ministrijā.

Kozlovskis sanāksmē atzina, ka Šengenas zonas paplašināšanas jautājums ir pietiekami jūtīgs un prasa no visiem kopīgus centienus.

"Šengenas novērtēšanas procedūras ietvaros veiktais izvērtējums ir parādījis, ka Rumānija un Bulgārija ir izpildījušas visus nepieciešamos tehniskos un juridiskos priekšnoteikumus Šengenas tiesību normu kopuma piemērošanai pilnā apmērā. Tāpēc uzskatām, ka mums ir jārespektē šis progress un jāturpina aktīva virzība, lai panāktu pozitīvu risinājumu šajā jūtīgajā jautājumā par robežkontroles atcelšanu uz iekšējām robežām ar Rumāniju un Bulgāriju pēc iespējas ātrāk," norādīja Kozlovskis.

Iekšlietu ministrs arī atgādināja, ka nepieciešamību šajā jautājumā panākt pozitīvu risinājumu vairākkārt ir atzinuši arī valstu vadītāji Eiropadomes sanāksmju laikā.

Šengenas zona nodrošina brīvu pārvietošanos 26 valstu teritorijā, kurā mīt vairāk nekā 400 miljoni iedzīvotāju.

Patlaban Šengenas zonā ietilpst 26 Eiropas valstis (22 no tām ir ES dalībvalstis): Beļģija, Čehijas Republika, Dānija, Vācija, Igaunija, Grieķija, Spānija, Francija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Ungārija, Malta, Nīderlande, Austrija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija un Zviedrija, kā arī Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Šveice.

Ceturtdien un piektdien Kozlovskis un valsts sekretāre Ilze Pētersone–Godmane piedalās kārtējā ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē, kas notiek Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!