Foto: LETA
Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) prezidents Agris Sūna ir izplatījis nepatiesu informāciju par to, ka valdība it kā cenšas atņemt izdienas pensijas dienestos strādājošām amatpersonām, teikts iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (JV) paziņojumā.

Ministrs pārmet Sūnam, ka LAPA iekšlietu dienestu amatpersonas maldinot, izplatot uz piketu aicinošas skrejlapas ar nepatiesu informāciju un biedējot darbiniekus ar it kā gaidāmo izdienas pensiju atņemšanu. Maldinoša informācija tiekot izplatīta arī sociālajos tīklos.

Kozlovskis sola, ka amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, kas šobrīd strādā dienestos, "saņēma un turpinās saņemt izdienas pensijas, pamatojoties uz esošo normatīvo regulējumu. Bažām, ka izdienas pensijas varētu atņemt vai arī varētu paaugstināt pensionēšanās vecums, nav nekāda pamata".

Kozlovskis uzskata, ka sociālo garantiju sistēma, tajā skaitā pensionēšanās sistēma, ir viens no būtiskākajiem instrumentiem, kas nodrošina iespēju piesaistīt un noturēt motivētus un profesionālus darbiniekus dienestos. Ministrs šo pozīciju kopā ar sociālajiem partneriem aizstāvējis 2013.gadā, kad šo jautājumu aktualizēja Labklājības ministrija, kā arī pēc Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijas (OECD) un Valsts kontroles ziņojumiem. Kā ziņots, dažādas organizācijas ir paudušas neizpratni, kāpēc, palielinoties Latvijas iedzīvotāju pensionēšanās vecumam, par izdienas pensionēšanās vecuma palielināšanu domāts netiek.

"Saprotu, ka bažas var raisīt tuvojošās vēlēšanas un jaunās valdības skatījums šajā jautājumā. Tāpēc vienošanās par izdienas pensiju nosacījumu nepasliktināšanu iekšlietu nozares un IeVP strādājošajām amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm ir panākta valdību veidojošo partiju Koalīcijas sadarbības padomē, un 2018. gada 14. maija protokolā apliecināts, ka koalīcijas partneri piekrīt, ka izdienas pensionēšanās nosacījumi iekšlietu sistēmas iestāžu amatpersonām netiks pasliktināti," norāda ministrs.

Tāpat izdienas pensijas jautājums skaidrots arī Sabiedriskās drošības trīspusējās sadarbības apakšpadomes (SDA) sēdē 2018. gada 16. maijā, un sēdes protokolā ir apliecināts, ka netiek plānotas un nenotiks nekādas negatīvas izmaiņas attiecībā uz izdienas pensijām, teikts Kozlovska paziņojumā.

Ministrs sola, ka gadījumā, ja diskusija par izdienas pensijām nākotnē atsāksies, to Iekšlietu ministrija veidotu kopā ar dienestiem un sociālajiem partneriem. Jebkādas izmaiņas varētu notikt, tikai balstoties uz tiesiskās paļāvības principu, un tas nozīmē, ka tās attiektos tikai uz tām amatpersonām, kas būs uzsākušas dienestu pēc šīm iespējamām izmaiņām, teikts Kozlovska paziņojumā.

Jautājumā par izdienas pabalstu ministrs norāda, ka tā ir pirmā un svarīgākā prioritāte Iekšlietu ministrijai nākamā gada budžetā, kam pieprasīts 41 miljonu eiro. "Izmaiņas Atlīdzības likumā, kuras panācu 2013. gadā, nosaka, ka no 2019. gada 1. janvāra iekšlietu nozares dienestu un IeVP amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm ir tiesības saņemt pabalstu triju mēnešalgu apmērā ik pēc pieciem nepārtrauktiem izdienas gadiem," savu darbu slavē Kozlovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!