Foto: LETA

Ja Latvija neuzņems papildu patvēruma meklētājus, pastāv risks zaudēt Eiropas fondu finansējumu, kuru Iekšlietu ministrija tērē starptautiskajām operācijām un nelegālo imigrantu izraidīšanai. Tā rezultātā var nākties izmantot nacionālā budžeta līdzekļus, kuru Latvijai nav, šodien pēc valdības sēdes pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Runājot par 8. oktobrī paredzēto Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksmi, ministrs norādīja, ka, visticamāk, lēmuma par 120 000 personu pārvietošanu pieņemšanai varētu pietikt balsu. Latvijas koalīcijai, vēlākais, līdz oktobra sākumam ir jāformulē sava pozīcija papildu bēgļu uzņemšanā.

"Es negribētu Latvijas tautai draudēt ar scenārijiem, tomēr mani kā iekšlietu ministru uztrauc viena lieta, proti, ja mēs nepiedalīsimies solidaritātes pasākumos, kas saistīti ar bēgļu jautājumu, tad vēlos atgādināt, ka Iekšlietu ministrija izmanto Eiropas fondus, kuros kopumā Latvijai šajā periodā ir paredzēti vairāk nekā 46 miljoni eiro. Bēgļu uzņemšanai būs nepieciešama nauda, un, visticamāk, viņi (Eiropa) meklēs naudu, pārdalot kādus fondus. Tādā gadījumā Latvija, manuprāt, nebūs spējīga no sava nacionālā budžeta finansēt pasākumus, kurus šobrīd sedz ES," norādīja Kozlovskis.

Latvijas robežsargi piedalās "Frontex" aģentūras koordinētajā kopējā operācijā, kuras mērķis ir stiprināt kopējo Eiropas drošību, kā arī veicināt cilvēku dzīvības glābšanu ārkārtas situācijās ES ārējo robežu tuvumā. Divu mēnešu ilga operācija, kurā piedalās viens Latvijas kuģis un viens helikopters, izmaksā tuvu pie miljona eiro, un to sedz ES. Tāpat no ES līdzekļiem tiek segti izdevumi par lidmašīnas biļetēm, lai izraidītu Vjetnamas pilsoņus, kas šogad pastiprināti mēģina iekļūt ES, šķērsojot Latvijas robežu, norādīja Kozlovskis.

"Es nesaku, ka ES uzreiz līdzekļus atņems. Tomēr es pieļauju, ka Latvijai konkrēti tiks jautāts, kādas investīcijas tiks ieguldītas un kādā veidā Latvija cīnīsies ar cēloņiem. Es neredzu, ka Latvija būtu tik bagāta valsts, lai ar saviem miljoniem eiro risinātu bēgļu jautājumus," uzsvēra Kozlovskis.

Kā ziņots, uzklausot ziņojumu par sekām, kādas iespējamas, ja Latvija atteiksies uzņemt bēgļus, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien paziņoja, ka valdība Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā pieņems 29. septembra sēdē. Pēc valdības par Latvijas nacionālo pozīciju lems arī Saeimas Eiropas lietu komisija.

Pēc valdības sēdes premjerministre žurnālistiem pauda pārliecību, ka, neskatoties uz diskusijām, valdības lēmums bēgļu jautājumā būs pozitīvs.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija ierosinājusi dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt kopumā 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!