Foto: DELFI Aculiecinieks

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Zatlera Reformu partija) cer, ka Rīgas pašvaldība, lemjot par atļauju rīkot leģionāru atceres dienas pasākumus 16.martā, ņems vērā iekšlietu dienestu ieteikumus.

Kozlovskis teica, ka speciāls rīcības plāns 16.marta pasākumu laikā būs pilnībā izstrādāts divas vai trīs dienas pirms leģionāru atceres dienas.

Pašlaik atbildīgās iestādes situāciju izvērtējot, taču uz jautājumu, vai, ņemot vērā pašreizējo informāciju, būtu vispār jāatļauj rīkot 16.marta pasākumus, Kozlovskis atbildēja, ka tas ir Rīgas domes ziņā.

Ministrs gan pauda cerību, ka pašvaldība ņems vērā iekšlietu dienestu ieteikumus, taču dienesti vēlas, lai konfrontējošie pasākumi nenotiktu vienā laikā un vienā vietā.

Jau vēstīts, ka Rīgas domē pašlaik ir pieteikti jau astoņi pasākumi pretrunīgi vērtētajai leģionāru piemiņas dienai 16.martā. Pasākumus pieteikuši gan "Daugavas vanagi", gan "Apvienība pret nacismu", biedrība "Autonomā darbība", "Gustava Celmiņa centrs" un Uldis Freimanis.

Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks atzinis, ka šogad 16.martā ir augstāks risks sabiedriskajai kārtībai un drošībai nekā citus gadus, jo nekad nav bijis tik daudz pieteiktu pasākumu. Arī nesen notikušā krievu valodas referenduma iespaidā riski šogad ir augstāki.

DP rīcībā ir informācija, ka 16.martā varētu ierasties 30 līdz 40 personu no Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas, Krievijas un Vācijas. "Tur ir dažādi radikāļi, ekstrēmisti. Būs arī robežsardzei jāstrādā pastiprinātā režīmā," norādīja Reiniks un piebilda, ka Drošības policija strādās pie tā sauktā melnā saraksta, atbilstoši kuram ārzemniekiem varētu liegt iebraukt Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!