Foto: DELFI

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) uzskata, ka neveiksmīgais fotoradaru ieviešanas mēģinājums skaidrojams ar to, ka konkursā uzvarējušajam uzņēmumam ”Vitronic Baltica un partneri” jau no paša sākuma bija nepamatots biznesa plāns, intervijā žurnālam ”Ir” paudis ministrs.


”Manā skatījumā problēma ir tajā, ka jau sākotnēji biznesa plāns bija nepamatots. Proti, pie šādiem līguma nosacījumiem privātais nevarēja izpildīt līguma saistības,” uzskata Kozlovskis. Lai uzvarētu konkursā, uzņēmums iesniedza iespējami lētāko piedāvājumu (piedāvāja mazāko soda naudu proporciju paturēt sev), taču šie ieņēmumi nebija pietiekami, lai izpildītu saistības, un citu resursu tam nebija.

Saskaņā ar noslēgto un nu jau lauzot līgumu fotoradaru ieviesējs saņēma 35% no noķerto ātruma pārkāpēju samaksātajiem sodiem. Fotoradari kopš darbības sākuma ir fiksējuši vairāk nekā 252 000 pārkāpumus, par kuriem ir aprēķināti sodi kopumā par gandrīz četriem miljoniem latu, taču līdz šim samaksāti vien 1,78 miljoni jeb aptuveni 45%, liecina Valsts policijas statistika.

  Šā gada septiņos mēnešos no fotoradaru sodiem valsts budžetā ir iekasēti vien 600 000 latu, kas ir tikai 12,8% no šā gada plāna - 4,7 miljoniem latu.

No 28.septembra līdz 12.oktobrim fotoradari nedarbojās, jo ar uzņēmumu "V-Traffic" izbeigts līgums, taču tagad panākta pagaidu voenošanās un radari atkal ķer pārgalvīgos braucējus.  Iekšlietu ministrija veic pārrunas ar fotoradaru ražotāju "Vitronic" par fotoradaru iegādiVācijas partnera piedāvāto cenu ministrija pagaidām neizpauž, taču fotoradari izmaksās mazāk nekā piecus miljonus latu. Līdz tam gan jāsagaida auditoru atzinums, vai fotoradaru cena atbilst tirgus vērtībai.

Galīgais lēmums valdībai pirkt vai nepirkt radarus ir jāpieņem līdz 27.novembrim. Valsts plāno iegādāties 57 radarus, no tiem 27 stacionāros, bet pārējos pārvietojamos.

Ja valsts nolems iegādāties radarus, to apsaimniekošanu plānots uzticēt Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Valdība augusta beigās nolēma lauzt līgumu ar fotoradaru piegādātāju un ieviesēju "Vitronic Baltica  un partneri". Līgumu nolemts lauzt, jo radaru ieviesējs nav pildījis līguma nosacījumus. Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!