Foto: DELFI

Stacionārie fotoradari uz Latvijas ceļiem atkal varētu parādīties nākamā gada pirmajā pusē, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija).

Viņš sacīja, ka kopumā uz Latvijas ceļiem varētu uzstādīt līdz 100 stacionāro fotoradaru. Sākotnēji radarus varētu izvietot Rīgā un Rīgas reģionā, kur ir lielākā satiksmes intensitāte, bet turpmākajos gados - reģionos.

Pēc Kozlovska domām, akcents uz stacionārajiem radariem būtu jāliek, jo pašlaik ir piešķirts finansējums videoradaru iegādei un uzstādīšanai policijas automašīnās. Tādējādi pēc šo iekārtu uzstādīšanas policija mobilo ātruma kontroli varēs veikt saviem spēkiem, kontrolējot ne tikai braukšanas ātrumu, bet arī to, vai autovadītāji nav dzēruši.

Iekšlietu ministrs pagaidām nevarēja pateikt, cik daudz varētu izmaksāt plānotā stacionāro fotoradaru iegāde, jo vēl nav precīzi nolemts nedz par radaru skaitu, nedz tajos izmantojamajām tehnoloģijām. Kozlovskis norādīja, ka patlaban tirgū pieejami radari, kuru darbība tiek nodrošināta vai nu ar lāzera vai Doplera sistēmu.

"Salīdzinot šīs sistēmas, var teikt, ka viena ir digitālā, bet otra – analogā sistēma. Doplera sistēma joprojām ir spējīga sasniegt tādu pašu kvalitāti attēlu uzņemšanā kā lāzera tehnoloģijas, tomēr turpmāka attīstība ir paredzama lāzera tehnoloģijām," paskaidroja Kozlovskis un piebilda, ka tieši radaru iepirkuma konkursa tehniskās specifikācijas sagatavošana būs viens no lielākajiem ekspertu izaicinājumiem.

Vienlaikus ministrs gan atzina, ka, iespējams, radaru iepirkums varētu aizkavēties, jo kāds no radaru iepirkuma konkursa dalībniekiem varētu apstrīdēt tā rezultātus, aizkavējot visu iepirkumu procesu.

Iepriekš par fotoradaru ieviešanu Latvijā bija atbildīgs uzņēmums "V-Traffic", bet, ņemot vērā, ka tas nespēja laikus uzstādīt nepieciešamos fotoradarus, līgums par to ieviešanu tika lauzts.

Pēc radaru izslēgšanas policija uz ceļiem strādā pastiprinātā režīmā – ātruma pārkāpējus kontrolē gan ceļu policijas ekipāžas, gan ar rokas radariem, gan arī līdzšinējiem četriem policijas pārvietojamajiem radariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!