Foto: LETA

"KPV LV" lēmums izstāties no "Jaunās Vienotības" vadītas valdības veidošanas procesa būtu bezatbildīgs, raidījumam "Rīta panorāma" norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis norādīja, ka pagājušā gada izskaņā šādu scenāriju pārrunājis arī ar valdību izveidot mēģinošajām partijām. "Ja "KPV LV" piekrīt būt kopā ar četrām kodola partijām, tad būs viena situācija. Ja lems nepiedalīties, tas, manuprāt, būs bezatbildīgi, bet būs pavisam cita situācija," pauda prezidents.

Lūgts pamatot izteikumu par "KPV LV" bezatbildību, Vējonis norādīja, ka jau vairākus mēnešus izveidot valdību traucē dažādu "sarkano līniju" vilkšana un nevēlēšanās iesaistīties konkrētos modeļos. "Tas kļūst bezatbildīgi. Vēlētājiem ir doti solījumi. Mēs kā vēlētāji gaidām, kad daļu no tiem izpildīs," teica Vējonis.

Viņš teica, ka varētu "Jaunās Vienotības" kandidātam valdības veidošanu uzticēt arī tad, ja "KPV LV" no sarunām izstāsies. "50 balsis nav vairākums, bet tas ir labāk par 45 balsīm. Vienmēr nāksies ar kādu citu politisko spēku pārstāvjiem runāt, pārliecināt. Tas apgrūtinās darbu," norādīja Vējonis, piebilstot, ka tik un tā varētu uzticēt šādas valdības veidošanu trešajam Ministru prezidenta amata kandidātam, kuram piešķirtu divas nedēļas laika valdības izveidei.

Vējonis piebilda, ka nav apmierināts ar valdības veidošanas procesu, taču viņā mājo optimisms. "Protams, galējais risinājums var būt Saeimas atlaišana. Taču esmu optimistisks. Pēc konsultācijām esmu cerīgs, ka partijas spēs vienoties par iespējamo koalīcijas modeli un nobalsot," pauda Vējonis.

Ja trešajam kandidātam valdības izveide nesekmēsies, Vējonis, visticamāk, nākamo premjeru meklēs ārpus parlamenta. "Mēģināšu kādu pārliecināt kļūt par Ministru prezidenta amata kandidātu. Bet tas nenozīmē, ka partijas uzreiz kandidātu atbalstīs, jo izskanējis, ka tās nav īsti gatavas atbalstīt personu no ārpuses. Līdz šim nav bijusi nepieciešamība nevienu uzrunāt. Idejas ir. Tās vienmēr jāpatur prātā, jo brīdī, kad kaut kas neizdodas, jāsāk citas darbības," teica prezidents.

Vēstīts, ka ceturtdien, 3. janvārī, notiks "KPV LV" frakcijas sēde, kurā deputāts Aldis Gobzems aicinās partijas biedrus balsot pret "Jaunās Vienotības" vadītu valdību.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 27. decembrī, apritēja 82 dienas kopš Latvijā nav izveidota valdība, apsteidzot iepriekšējo rekordu, informēja "Europe Elects".

Jau trīspadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Līdz šim valdības veidošanu bija uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nebija nominējis kā premjera amata kandidātu. Pats Vējonis gan iepriekš apliecināja, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam. Taču, ja tas neizdosies, premjera amata kandidātu prezidents meklēs ārpus Saeimas.

Sākotnēji potenciālie sadarbības partneri cerīgi lūkojās uz Kariņa centieniem izveidot valdību, taču partijas "KPV LV" lēmums iekšlietu ministra amatam nominēt Gobzemu samazināja izredzes "Jaunās Vienotības" līderim valdību izveidot.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka piektdien, 21. decembrī, Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nevirzīja nevienu premjera amata kandidātu. Viņš aicināja politiskās partijas turpināt meklēt kopsaucējus, kā arī aicināja izmantot svētku laiku, lai turpinātu politiskās konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!