Foto: LETA

Saeimas "KPV LV" frakcijas iekšējie opozicionāri Valsts prezidenta amatam vēlas virzīt parlamentārieti Didzi Šmitu ("KPV LV"), apstiprināja politiķis.

Vēstīts, ka opozīcijā esošais un pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems, kurš iepriekš pārstāvēja "KPV LV", savu kandidātu augstajam amatam virzīs pēdējā brīdī, iepriekš apliecināja pats politiķis. Viņš neatklāja, vai virzīs kandidātu viens vai kopā ar citiem opozicionāriem.

Ceturtdienas pēcpusdienā Gobzems portālam "Delfi" nekomentēja izskanējušo, vien norādīja, ka pirmdien būs paziņojums.

Pats Šmits portālam "Delfi" atzina, ka ir uzrunāts kandidēt. Viņš neizslēdza iespēju, ka varētu piekrist tikt virzīts Valsts prezidenta amatam.

Parlamentārietis vēl nezināja teikt, kad tiks pieņemts gala lēmums. Pēdējā diena, kad deputāti var izvirzīt savus kandidātus augstajam amatam, ir pirmdiena, 13. maijs.

Ziņots, ka koalīcijas Saeimas deputāti oficiāli izvirzījuši Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu Valsts prezidenta amatam.

Iesniegumu par Levita izvirzīšanu parakstījuši vairāki koalīcijas deputāti: Raivis Dzintars (NA), Ināra Mūrniece (NA), Juta Strīķe (JKP), Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP), Daniels Pavļuts (A/P), Vita Tērauda (A/P), Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Aldis Blumbergs ("KPV LV"), Arvils Ašeradens (JV) un Ainars Latkovskis (JV).

"Par" Levitu kā Valsts prezidentu ir gatava balsot "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) , Jaunā konservatīvā partija (JKP), savukārt, cik daudz jāvārdu Levits iegūs no partijas "KPV LV", nav skaidrs. Iepriekš seši deputāti no "KPV LV" pauda atbalstu Levitam.

Tikmēr opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) augstajam amatam izvirzījusi tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru. Savukārt partija "Saskaņa" savu kandidātu nevirzīs.

Iepriekš, aprīļa vidū, Šmits portālam "Delfi" pauda cerību, ka uz augsto amatu būs konkurence. Vaicāts, vai pats negrasās kādu virzīt uz augsto amatu, Šmits atbildēja, ka idejas par kandidātiem ir, taču atgādināja, ka personai arī jāpiekrīt tikt virzītai.

"Galvenais, lai ir diskusija, jo par nopelniem nedod prezidenta amatu, bet ordeņus dod," pauda Šmits. Gadījumā, ja uz augsto amatu kandidēs tikai Egils Levits vai Levits un Raimonds Vējonis, Šmits ar kolēģiem būtu gatavs virzīt vēl kādu kandidātu uz Valsts prezidenta amatu, iepriekš pauda pats deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!