Foto: LETA

Valstij, piemēram, veidojot valsts banku, ir jākreditē ģimenes mājokļa iegāde reģionos, pauda "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu, vai un kā paredzēts reaģēt uz Valsts prezidenta Egila Levita uzrunā Saeimā pausto, ka demogrāfijas politika pie mums līdz šim netiek uzskatīta par konsolidētu politiku ar prioritāru nozīmi un atbilstošu finansējumu.

Deputāts uzsvēra, ka viena no problēmām, kas attur no ģimenes pieauguma, piemēram, trešā bērna radīšanas, ir mājokļu pieejamības problēma reģionos, jo iedzīvotāji tos nevar atļauties tāpēc, ka bankas tos nekreditē.

Pucens uzskata, ka valsts attīstības finanšu institūcijai "Altum" būtu jākļūst par valsts banku, kas izsniegtu kredītus ģimenēm mājokļa iegādei reģionos. Pašlaik ir iespējams šim mērķis iegūt daļu finansējuma no "Altum" programmas, bet ar attiecīgo summu nepietiek dzīvesvietas telpu iegādei, norādīja "KPV LV" politiķis. Vaicāts, vai valsts bankas izveidošanu varētu apgrūtināt konkurences regulējums banku sektorā, tajā skaitā Eiropas Savienības nosacījumi, deputāts pauda pārliecību, ka spēs argumentēt valsts bankas izveidošanas nepieciešamību arī saistībā ar šiem jautājumiem.

Pucens arī uzskata, ka pašvaldībām būtu aktīvāk jāiesaistās mājokļu nodrošināšanā ģimenē. Viņš norādīja, ka tam varētu novirzīt līdzekļus, kas ietaupītos, liedzot pašvaldībā celt dārgas būves, kas nerisina iedzīvotāju pamatvajadzības. Parlamentārietis norādīja, ka ģimeņu finansiālo situāciju uzlabos plānotā nepaliekamā diferencētā minimuma palielināšana. Tāpat situācija uzlabotos, ja tiktu atcelta elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente, kas atbrīvotu līdzekļus uzņēmējiem lielāka atalgojuma izmaksāšanai darbiniekiem, pauda deputāts.

Vaicāts par Levita pausto, ka, demogrāfijas un ģimeņu politikai Latvijā trūkst politiski atbildīgas vadības, Pucens norādīja, ka atturas to komentēt, bet reizē politiķim esot radies priekšstats, ka Valsts prezidents "visu laiku grib veidot kādas jaunas institūcijas".

Kā ziņots, Levits uzrunā Saeimā cita starpā uzsvēra, ka Latvijai ir nepieciešama mērķtiecīga un uz konkrētiem, pārbaudāmiem rezultātiem vērsta demogrāfijas un ģimeņu politika.

"Mums ir ministrijas, nodaļas un institūcijas, kas kaut kādā līmenī atbild par ģimeņu un bērnu lietām, taču demogrāfijas politika pie mums līdz šim netiek uzskatīta par konsolidētu politiku ar prioritāru nozīmi un atbilstošu finansējumu," pauda Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka demogrāfijas politikas centrā ir ģimeņu atbalsta politika, taču tā ir plašāka un ietver, piemēram, arī nodokļu politiku, kura orientējas uz reāliem atvieglojumiem ģimenēm ar bērniem, mājokļu politiku, tā ir inteliģenta remigrācijas politika, un citas jomas, kas ir svarīgas tautas ataudzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!