Foto: LETA

Pēc tikšanās ar Latvijas Universitātes rektoru Indriķi Muižnieku, Saeimas "KPV LV" frakcija un politiskā spēka ministri vēl neformulēja viedokli par Muižnieka pārapstiprināšanu augstajā amatā. Lēmumu "KPV LV" pieņems pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplisnku (JKP), kas plānota nākamnedēļ.

Pēc tikšanās ar Muižnieku "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs žurnālistiem atklāja, ka ar Muižnieka kungu noritējusi dziļa saruna – gan par LU attīstības plāniem, gan par tādiem sāpīgiem jautājums kā Baibas Brokas gadījums. Saruna bijusi atklāta un "KPV LV" sapratusi, kā Muižnieks redz LU attīstību.

Zakatistovs uzsvēra, ka šobrīd "KPV LV" frakcija ietur neitrālu nostāju jautājumā par LU rektora vēlēšanām un vēlas uzklausīt iesaistītās puses, lai labāk izprastu esošo situāciju. Politiķis pieļāva, ka ministri balsos vienoti, jo plānots, ka nākotnē gan frakcijas kodola, gan "KPV LV" ministru darbība būs balstīta uz vienprātību.

Lai gan jau iepriekš "KPV LV" pārstāvis, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norādīja, ka LU rektora amatā vēloties redzēt jaunu cilvēku ar dinamisku un mūsdienīgu skatījumu uz jaunās paaudzes izglītošanas metodēm, Zakatistovs uzsvēra, ka tas ir ministra personiskais viedoklis. "Mēs dzīvojam viedokļu daudzveidībā, tas tikai padara krāšņāku mūsu publisko saziņu," akcentēja "KPV LV" frakcijas vadītājs.

Savukārt pats Muižnieks pēc tikšanās atzina, ka jūtas ļoti labi, jo viņam vienmēr ir prieks izklāstīt savu redzējumu par LU attīstību. Viņš gan atgādināja, ka valdības lēmums būs balstīts, nevis uz rektora piedāvāto redzējumu, bet gan uz to, vai vēlēšanu process bijis atbilstošs Augstskolu likumam un LU Satversmei.

LU rektors atzina, ka ir aicināts uz citām Saeimas frakcijām, taču nekonkretizēja kurām.

Kā ziņots, Šuplinska iepriekš informēja, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

Iepriekš IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

Pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta rektora Muižnieka kandidatūru virzīt apstiprināšanai rektora amatā valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!