Foto: DELFI
Tā kā Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) nespēj piekļūt "Latvijas Krājbankā" (Krājbankā) glabātajai naudai, valdība otrdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) izsniegt augstākajai izglītības iestādei aizdevumu 556 000 latu apmērā.

Finanšu resursi LLU nepieciešami valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanai un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksai.

Noteiktais valsts aizdevuma atmaksas termiņš ir līdz vienam gadam. Aizdevumam netiks piemērota valsts riska procentu likme un tas tiks izsniegts bez nodrošinājuma.

FM skaidro, ka saistībā ar Krājbankas darbības apturēšanu valdība uzdeva Valsts kasei (VK) izstrādāt mehānismu operatīvai situācijas risināšanai, nodrošinot finanšu resursu pieejamību valsts aizdevuma veidā tām pašvaldībām, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrībām un augstskolām, kuru finanšu līdzekļi glabājas šajā bankā un kam saistībā ar tās finanšu pakalpojumu sniegšanas apturēšanu liegta norēķinu veikšana.

VK pērn 23.novembrī informēja nozaru ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienību par iespēju pašvaldībām, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām un augstskolām operatīvi sniegt informāciju par nepieciešamību saņemt īstermiņa valsts aizdevumus operacionālās darbības nodrošināšanai. Tāpat lūgts iesniegt VK detalizētu informāciju par Krājbankas kontos esošajiem finanšu līdzekļiem, nepieciešamo valsts aizdevuma apmēru un operatīvās bilances.

Pamatojoties uz saņemto informāciju, FM sagatavoja informatīvo ziņojumu par pašvaldībām, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrībām, augstskolām, kuru finanšu līdzekļi glabājas Krājbankā un kurām saistībā ar bankas darbības apturēšanu liegta norēķinu veikšana. Ziņojumā sniegta informācija par esošo situāciju un potenciālajiem valsts aizdevuma saņēmējiem - Latvijas Universitāti (LU) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU).

Pērn 9.decembrī starp FM un RTU noslēgts aizdevuma līgums par valsts aizdevumu operacionālās darbības nodrošināšanai 1 360 215 latu apmērā.

Savukārt pirms tam 1.decembrī no LU saņemta vēstule, ka augstskola atguvusi visus savus finanšu līdzekļus 2 438 046 latu apmērā un atsauc savu iesniegumu par īstermiņa valsts aizdevumu.

Jau ziņots, ka decembra beigās Rīgas apgabaltiesa piektdien nosprieda atzīt finansiālajās grūtībās nonākušo "Latvijas Krājbanku" (Krājbanka) par maksātnespējīgu.


Jau vēstīts, ka FKTK padome 21.novembrīnolēma apturēt Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar Krājbanku.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% Krājbankas lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% Krājbankas akciju. Pēc aktīvu apmēra Krājbanka septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!