Foto: LETA
10.Saeimas deputāts Juris Silovs (SC), kuram pēc divām nedēļām jāstājas tiesas priekšā apsūdzībā par krāpšanu lielā apmērā, Saeimas Prezidijam pavēstījis, ka nolēmis nolikt deputāta mandātu, portālam "Delfi" apstiprināja Saeimas Preses dienestā.

"Vēlos atteikties no Latvijas Republikas Satversmē paredzētās deputāta imunitātes, lai Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā realizētu savu tiesību aizstāvību, kā arī dotu iespēju frakcijai pilnā deputātu sastāvā īstenot tās politikas mērķus un pilnvērtīgi pārstāvēt savu vēlētāju intereses," iesniegumā Prezidijam norāda Silovs.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājās lapā publiskotajiem vēlēšanu rezultātiem, aiz no Vidzemes apgabala ievēlētā Silova nākamais apvienības "Saskaņas centrs" kandidāts ir Stopiņu novada domes deputāts, vairāku uzņēmumu būvdarbu vadītājs Viktors Jakovļevs.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) atzinīgi vērtē Silova izsķiršanos nolikt mandātu, norādot – tas pierāda, ka cilvēks, nākot politikā, apzinājies, cik svarīgs ir sabiedrības vērtējums. Āboltiņa norādīja, ka šāds gadījums, kad deputātam būtu jāstājas tiesas priekšā par pirms ievēlēšanas izdarītu un tiesai nosūtītu pārkāpumu, būtu pirmā reize parlamenta pieredzē, tāpēc šis jautājums būtu jāvērtē arī Juridiskajā komisijā un Saeimai būtu jālemj par to, vai ir pietiekams pamats viņu izdot tiesāšanai, līdz ar to parlamentam būtu pievērsta negatīva uzmanība. Silova solis šo negatīvo publicitāti novērš, atzina Saeimas spīkere.

Āboltiņa atgādināja, ka 8.Saeimas laikā toreizējais partijas "Jaunais laiks" līderis Einars Repše nolika deputāta mandātu, kad pret viņu bijusi izvirzīta"absolūti safabricēta lieta no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja", bet tas viņam neesot traucējis atgriezties politikā un tikt ievēlētam 9. Saeimā.

Viņa norādīja, ka arī "Jaunā laika" biedrs, tagad Rīgas domnieks Edgars Jaunups savulaik nolicis 8.Saeimas deputāta mandātu. Jaunupu ceļu policisti pieķēra brīdī, kad viņš ar tēvam - Rīgas domes deputātam Modrim Jaunupam (JL) - piešķirto dienesta auto traucās pa Liepājas šoseju ar ātrumu 126 kilometri stundā, vairāk nekā par 30 kilometriem stundā pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu.

Savulaik mandātu nolika arī 9.Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS), kurš tika turēts aizdomās par nepatiesas liecības sniegšanu "naudas portfeļa" zādzības lietā – 2007.gadā Ministru kabineta ēkā pazuda Emša portfelis ar 10 000 ASV dolāru, kurus viņš it kā aizņēmies, lai nopirktu traktoru. Vēlāk izrādījās, ka Emsis prokuratūrai sniedzis nepatiesas ziņas par pazudušās naudas daudzumu. Par šo nodarījumu tiesa Emsim piesprieda naudassodu 5040 latu apmērā.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja: Silovs apsūdzēts par to, ka laikā, kad pildīja Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus, slēpis pēdas avārijai, ko izraisīja ar dienesta automašīnu. Raidījums vēstīja, ka Silovs notikušajā iesaistījis arī sievu un izmānījis apdrošināšanas atlīdzību.

Avārija notikusi ar jaunu "Toyota Land Cruiser" auto, ko bija iegādājusies dome. Ar džipu brauca galvenokārt Silovs, arī liktenīgajā dienā, dodoties mājās Upesciemā no kādām svinībām. Raidījums vēstīja, ka Silovam auto neizdevās savaldīt un tas ietriecās kokā.

Pēc avārijas Silovs apgalvoja, ka avārijas brīdī pie stūres nav sēdējis viņš, bet gan sieva Jeļena, jo apdrošinātājs nelabotu auto par savu naudu, ja zinātu, ka sadursmes brīdī to vadījis autovadītājs alkohola reibumā. Aculiecinieki stāsta, ka Silova dzīvesbiedres automašīnā nebija, un viņa ieradusies notikuma vietā īsi pēc notikušā.

Raidījums vēstīja, ka Silovs bija vienojies ar auto dīleri un, kamēr auto laboja, vietā brauca tieši ar tādu pašu "Toyota" džipu. Kāda no domes amatpersonām, kura bija notikušo uzzinājusi, vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB),un birojs konstatēja, ka notikusi krāpšana un lieta pēc piekritības nonāca Ekonomikas policijā.

Pērn 14.jūnijā pret Silovu un viņa sievu prokuratūra sāka kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā. Šis krimināllikuma pants paredz cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai arī naudas sodu līdz 30 tūkstošiem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!