Šovasar strauji palielinājies nelegālo strādnieku skaits no Latvijas Eiropas Savienības valstīs, kuri tiek apkrāpti un atstāti bez iztikas līdzekļiem. "Viskarstākie punkti" šobrīd ir Portugāle un Spānija.
Tādēļ Ārlietu ministrija (ĀM) potenciālos darbiniekus aicina būt uzmanīgiem un izpildīt visas ārvalstīs noteiktās prasības.

Saskaņā ar ministrijas Konsulārā departamenta trešdien izplatīto informāciju, šobrīd diplomātiskās pārstāvniecības reģistrējušas vairākus desmitus gadījumu, kad iedzīvotāji cietuši no nelegālās strādāšanas ārvalstīs.

ĀM informē, ka strādātgribētāji no Latvijas parasti dodas uz Rietumeiropas valstīm ar autobusiem.

Attiecīgajās valstīs nonākušie strādnieki pārsvarā veic celtniecības vai apdares darbus nelielos uzņēmumuos vai personīgajās mājās. Darbi ir īslaicīgi un bieži vien pēc dažām dienām personas paliek bez darba un pajumtes.

Uzņēmumi Latvijā, ar kuru starpniecību šīs personas nokļūst ārvalstīs, vairs nav sazvanāmi. Ārvalstu firmas labākajā gadījumā nelegālajiem strādniekiem samaksā kaut kādu algu, kas ir mazāka par to, kādu saņemtu oficiālās darba atļaujas saņēmušie strādnieki.

Konsulārā departamenta direktora pienākumu izpildītāja Alda Vanaga pastāstīja, ka bijuši pat gadījumi, kad darba devējs cilvēkus iesēdina automašīnā, kaut kur aizved un atstāj, pie tam nesamaksājot par nopelnīto. Bijis pat gadījums, kad kāds darbinieks no Latvijas aizvests uz mežu, kur bez naudas arī atstāts.

Cilvēki nezin ne vietu nosaukumus, kur strādājuši, ne arī "darba devēja" vārdu. Pēc tam daļa no viņiem cenšas pati atrast citu darbu, izsalkuši klīst apkārt bez pajumtes, guļ uz soliņiem un māju kāpņu telpās, nereti tiek piekauti un apzagti, paliek arī bez ceļošanas dokumentiem, informēja ĀM amatpersona.

Līdz ar to, ka personas ieradušās ārvalstī nelegāli strādāt, tās ir beztiesiskas attiecībās ar šīs valsts institūcijām, kuras šādā gadījumā nespēs palīdzēt attiecībās ar "darba devējiem".

Vanaga informēja, ka atsevišķas personas piesakās policijā, citas griežas vēstniecībā, kas savu iespēju robežās cenšas palīdzēt nelaimē nonākušajam.

Lai šādas situācijas neatkārtotos, ĀM aicina rūpīgi iepazīties ar noteikumiem par strādāšanu citā valstī, rūpīgi pirms darba sākuma iepazīties arī ar darba līgumu, noskaidrot darba devēju vārdus un citu informāciju.

Ārlietu ministrija uzsver, ka bezvīzu režīms automātiski neparedz tiesības strādāt citas valsts teritorijā. Darba veikšanai ir nepieciešama īpaša atļauja no uzturēšanās valsts iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!