Foto: F64
Pērn Krasta ielā iestādītie koki uzplauka, izveidojot sekundāro vainagu, taču to zaru gali bija bojāti un nokaltuši. Nolūkā rast skaidrojumu pašvaldība pieaicināja Eiropā sertificētu kokkopi un dendrologu Gvido Leiburgu, kurš pašvaldībai sniegtajā izvērtējamā norādīja, ka iemesls, kāpēc koki pēc ziemas ir sliktā fiziskā stāvoklī, bija ielu kaisāmā materiāla - sāls - ietekme uz jauno dzinumu pumpuriem, portālam "Delfi" skaidroja domē.

Pēc eksperta paustā, sāls koncentrācija ir tik liela, ka koku pumpuri pavasara saulē izkalst vēl pirms sāk uzņemt ūdeni no augsnes.

Cita starpā, lai pārliecinātos par stādu sakņu kvalitāti, tika arī izrakti pāris koki, kas pēc tam iestādīti atpakaļ. Taču sakņu sistēmas kvalitātes neatbilstība netika konstatēta.

Šobrīd, kā skaidro pašvaldībā, Krasta ielā iestādītie koki lēnām plaukst. Vietvara gan vērtēs, kuri no kokiem pēc ziemas apstādījumu sālīšanas sazaļos un kuriem tomēr būs nepieciešama vainaga kopšana, lai izzāģētu kalstošos zaru galus.

Kā pozitīvu signālu dome saredz piesaistītā uzņēmuma SIA "Labie Koki", kas veic Krasta ielas kopšanu, ziņoto, ka daudzi pumpuri esot dzīvi un vēl var uzplaukt.

Vienlaikus, lai turpmāk uzlabotu kokiem stāvokli un kaut nedaudz pasargātu koku vainagus no kalšanas, pavasarī, pirms veģetācijas sezonas sākuma un pēc ielu kaisāmā materiāla lietošanas, pašvaldība veikusi koku vainagu skalošanu.

Pērn plaukšanu, pašvaldības ieskatā, noteikti ietekmējis arī tas, ka koki tika iestādīti rudenī, jo kokiem bija nepieciešams laiks, lai adoptētos jaunajai videi un augšanas apstākļiem.

"Jau pagājušajā gadā Krasta ielā koki ļoti vēlu saplauka, kaut pavasaris, salīdzinoši ar šo gadu, bija krietni siltāks un agrāks, un veģetācijas sezonas sākumā bija vairāk nokrišņu, kas arī labvēlīgi ietekmē koku stāvokli," piebilst domē.

Tāpat vietvara norāda, ka koku plaukšana laiks atkarīgs no koku sugas. Krasta ielas apstādījumos pārsvarā stādīti ozoli, suga, kas saplaukst krietni vēlāk kā citas sugas.

Paralēli pašvaldība arī noslēgusi līgumu ar Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Augu minerālās barošanās laboratoriju, lai veiktu augsnes, zaru un lapu analīzes. Pēc laboratorijas pētnieku rekomendācijām tiks plānotas turpmākas darbības koku kopšanā un uzturēšanā, skaidro domē.

Pašvaldība arī atzīmē, ka Krasta ielā, tāpat kā visur pilsētā, jaunie koki tiek regulāri laistīti visu veģetācijas sezonu.

Kā vēstīts, 2020. gada novembrī pašvaldība Krasta ielas rekonstrukcijas ietvaros sāka augu stādīšanu Krasta ielas posmā no Dienvidu tilta līdz Salu tiltam.

Apstādījumu ierīkošana Krasta ielā tika veikta saskaņā ar SIA "Alps" izstrādāto projektu. Stādus piegādāja SIA "Stādaudzētava Blīdene" par kopējo summu 93 364 eiro. Koku un krūmu stādīšanu, zāliena atjaunošanu veica SIA "Rīgas meži" par kopējo summu 250 518 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!