Foto: LETA

Konsultācijas par sadarbību Rīgas domes vēlēšanās parādīja, ka valstī pie varas esošās partijas nemaz negrib radikālas pārmaiņas Rīgas domē, apgalvo Vidzemes partijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

Viņu piedalīšanās pašvaldību vēlēšanās gandrīz vairāk ir "ķeksīša dēļ", uzskata Krauklis. "Es neesmu sazvērestību teorijas piekritējs, bet man radās sajūta, ka, iespējams, starp partijām pastāv pat kāda vienošanās par ietekmju sadali. Iespējams, tas ir eiro ieviešanas vai kādu citu apstākļu dēļ," saka Vidzemes partijas priekšsēdētāja vietnieks.

"Mēs bijām ieguldījuši lielu darbu, bija daudz padarīts, lai izveidotu Vidzemes partijas deputātu kandidātu sarakstu Rīgā. Bija sapulcināti kvalificēti, pieredzējuši cilvēki," pastāstīja Krauklis, lai gan socioloģiskais pētījums rādījis, ka eventuālais Vidzemes partijas vēlētājs zināmā mērā pārklājas ar citām latviskajām partijām, sevišķi ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai"- "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Tāpēc nacionālā apvienība tikusi uzrunāta par iespējamo sadarbību, bet atsaucības nebija. Vidzemes partija uzrunājusi arī vairākas mazās partijas, kurām loģiski būtu veidot lielāku un spēcīgāku deputātu kandidātu sarakstu, lai piesaistītu vairāk vēlētāju. "Tomēr liekas, ka arī mazajām partijām trūkst vēlmes nopietni startēt Rīgas domes vēlēšanās, lai kaut ko radikāli mainītu galvaspilsētas pašvaldībā. Tāpēc Vidzemes partijas valde nolēma, ka Rīgas domes vēlēšanās tā nestartēs," pastāstīja Krauklis.

Ideoloģiski "Reģionu alianse" Vidzemes partijai esot samērā līdzīga. Mērķis - veicināt reģionu attīstību - arī sakrīt. Vienīgais, kāpēc Vidzemes partija pašvaldību vēlēšanās startē atsevišķi, ir tas, ka "Reģionu alianses" biedru lielākā daļa pārstāv Pierīgas pašvaldības, kur tomēr ir pilnīgi citas problēmas. Tās ir salīdzinoši bagātas pašvaldības, kuras ļoti maz ir skārusi depopulācija. Tieši otrādi, šajos Rīgas "guļamrajonos" iedzīvotāju skaits palielinās. Pierīgas pašvaldībās, pēc Kraukļa domām, galvenā problēma ir gudri sadalīt budžetu, jo naudas kopumā pietiek. Vidzemes pašvaldību problēmas ir pilnīgi citas un ļoti smagas: nemitīga iedzīvotāju skaita samazināšanās, brūkoša infrastruktūra, sarūkoši budžeti. Šīs problēmas katra pašvaldība atsevišķi nevar atrisināt.

Ir pilnīgi skaidrs, ka Vidzemes partija uz nākamajām Saeimas vēlēšanām meklēs sabiedrotos. Savus domubiedrus tā saredz lokālajās un reģionālajās partijās. Krauklis domā, ka tiks izveidots viens kopīgs saraksts tieši no reģionu cilvēkiem, kuriem pašvaldību problēmas sāp un kuri pa īstam grib tās risināt. Tāda iespējamība ir ļoti liela. Katrā ziņā Vidzemes partija no savas puses darīšot visu, lai tas tā notiktu.

"Bet mēs, protams, apzināmies, ka daudzās vienas pašvaldības partijās parasti ir savs spēcīgs līderis ar diezgan izteiktām ambīcijām un panākt kopīgu vienošanos nebūs viegli. Tas, manuprāt, ir galvenais risks, lai šādu deputātu kandidātu sarakstu izveidotu," saka Krauklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!