"Tas ir pilnīgs sviests un cūcība, es domāju, ka šī sieviete neapzinās, ko viņa runā," tā Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) komentēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājas Žanetas Jaunzemes-Grendes stāstīto par uzņēmējiem, kas bijuši spiesti maksāt par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu.

Nekad neviens santīms ne tiešā, ne netiešā veidā deputātiem nav maksāts par lēmumu pieņemšanu, apgalvo Krauklis. "Ir dzirdēts, ka par balsojumiem maksāts 5. un 6.Saeimā, bet tagad tas ir pilnīgi izslēgts," pārliecināts deputāts.

"To dzirdēt ir apvainojoši, jo sevišķi tāpēc, ka tas mērķēts uz mūsu komisiju – mēs visvairāk nodarbojamies ar likumiem, kas skar uzņēmējus," teic Tautsaimniecības komisijas vadītājs.

Viņš uzsver, ka komisijā lēmumi tiek pieņemti "pēc konsensa principa", kas nozīmē, ka uzņēmējiem būtu jāmaksā visām partijām, ko Krauklis vērtē kā absurdu.

Krauklis uzskata, ka šie LTRK vadītājas paziņojumi liecina, ka "vai nu viņa gatavojas startēt politikā kā gaišais spēks, kas nu tik cīnīsies ar korumpantiem, vai nu jāapmeklē ārsts."

Rīgas domes Īpašuma un privatizācijas lietu komitejas vadītājs Andris Ameriks (LPP/LC) savukārt norāda, ka uzņēmējiem ir visas iespējas vērsties tiesībsargājošās institūcijās, ja no viņiem pieprasa kukuļus. Arī viņš kritizēja LTRK vadītājas izteikumus. "Manuprāt, cienījamā kundze vienkārši izplata baumas - ja viņai patiesi būtu šāda informācija, viņa pati būtu saucama pie kriminālatbildības par neziņošanu," par šādu Amerika viedokli portālu "Delfi" informēja domē.

Komitejas vadītājs arī norāda, ka nav zināms neviens gadījums, kad uzņēmējs būtu represēts par to, ka ziņojis tiesībsargiem par kukuļa pieprasīšanu, turklāt Krimināllikums paredz, ka kukuļotājs vai starpnieks, kurš ziņo par kukuļa došanu un sadarbojas ar izmeklētāju, tiek atbrīvots no atbildības.

Jau ziņots, ka laikraksta "Latvijas Avīze" ceturtdienas numurā norādīts, ka pastāv prakse uzņēmējiem par sev nepieciešamu lēmumu "dabūšanu cauri" maksāt politikā esošiem cilvēkiem vai grupām, piemēram, takse par būtisku izmaiņu veikšanu nodokļu politikā esot 60 000 latu. Jaunzeme-Grende savukārt portālam "Delfi" atklājusi, ka uzņēmēji kamerai stāstījuši par gadījumiem, kad ir bijuši spiesti maksāt "konkrētiem cilvēkiem, konkrētos gadījumos" par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu.

Viņa neatklāj nedz, kuri uzņēmēji maksājuši, nedz kam maksāts - nenosaucot, vai tā ir partija, politiķu grupa vai citi cilvēki un grupas - kā arī cik maksāts. Uzņēmēji paši nevēloties atklāt šādus notikumus, jo paši tajos ir iesaistīti. Taču viņa atzina, ka šāda prakse pastāv arī Rīgas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!