Kamēr nav stājusies spēkā jaunā kārtība, kas nosaka kredīta ņēmējam nepieciešamību uzrādīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izziņu par ienākumiem, vairākas kredītiestādes steidz reklamēt, ka izsniedz kredītus, neprasot izziņas par legāliem ienākumiem, otrdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".
Valdība otrdien paredzējusi lemt par kārtību, kādā VID izsniegs izziņu par kredīta ņēmēja ienākumiem. Savukārt baņķieri norādījuši uz nepilnībām jaunajos noteikumos.

Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais noteikumu projekts "Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests izsniedz izziņu par kredīta ņēmēja ienākumiem" paredz – lai saņemtu izziņu par saviem ienākumiem, kredīta ņēmējam būs jāvēršas VID teritoriālās iestādes nodaļā atbilstoši deklarētās dzīvesvietas adresei.

VID izziņā norādīs tā rīcībā esošo informāciju, kas iesniegta atbilstoši normatīvo aktu prasībām, par kredīta ņēmēja ienākumiem par iepriekšējo taksācijas gadu, kā arī par kārtējo taksācijas gadu no gada sākuma.

VID teritoriālās iestādes nodaļa izziņu izsniegs kredīta ņēmējam vienas darba dienas laikā. Pieteikties izziņai var arī elektroniski, bet tā jāizņem pašam izziņas prasītājam, jo to izsniegs, tikai uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Saistībā ar jauno kārtību gan vēl esot daudz neskaidrību, piemēram, kāds būs izziņas derīguma termiņš un vai ienākumos tiks ņemti vērā, piemēram, tuvinieku naudas sūtījumi no Īrijas, norādījuši "Neatkarīgās" aptaujātie eksperti.

Turklāt baņķieri un līzinga kompānijas uzskata, ka ērtāka būtu elektroniskā tiešsaiste ar VID datu bāzi, kas ekonomētu klientu laiku un ļautu izvairīties no papīra izziņām.

Grozījumi Kredītiestāžu likumā un Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka komercbankas un līzinga pakalpojumu sniedzēji aizdevumus var izsniegt tikai pēc klientu legālajiem ienākumiem, stājās spēkā 12.jūnijā.

Savukārt likuma norma, kas paredz, ka kredīta devējs izsniedz aizdevumu tikai tad, kad ir saņemta VID vai citas valsts nodokļu administrācijas izziņa par kredīta ņēmēja ienākumiem, saskaņā ar projektu stāsies spēkā 10.jūlijā.

Pašlaik vairākas kredītiestādes, piemēram, "Mateks Credit", sola piešķirt aizdevumu, neprasot izziņu par legālajiem ienākumiem. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Armīns Barkovskis laikrakstam skaidrojis, kamēr jaunās normas nav stājušās spēkā, kredītiestāde saviem klientiem VID izziņu neprasa.

Finanšu ministrijas (FM) preses sekretāre Baiba Melnace nesaskata pārkāpumu tajā, ka kredītiestādes pašlaik sola piešķirt aizdevumu, neprasot izziņu par legālajiem ienākumiem, bet pēc 10.jūlija prasība par VID izziņu būs obligāta visām iestādēm, tad gan kredītu izsniegšana bez izziņas būšot likuma pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!