Foto: F64
Pamatīgi ieilgusi programmas kredītņēmēju atbalstam tālākā virzība, kam viens no iemesliem varētu būt banku noraidošā attieksme, kas rosinājusi pat diskusijas starp ministrijām par šīs programmas lietderību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Iepriekš Finanšu ministrijas pārstāvji solīja, ka programma valdībā varētu tikt virzīta jau februāra beigās, tomēr, kā vēl pirmdien informēja ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace, "saskaņošanas process un darbs joprojām turpinās", plašāku informāciju nesniedzot.

Skaidra atbilde pagaidām tā arī netiek sniegta, un nav zināms, vai dokuments tiks sagatavots līdz 31.martam - termiņam, kurš programmas sagatavošanai ir noteikts iepriekš noslēgtajās vienošanās ar aizdevējiem.
Savukārt aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kredītņēmēju atbalsta programmas pieņemšana iekavējusies, jo programmas pašreizējo redakciju neatbalsta ne Latvijas Kredītņēmēju apvienība, ne Latvijas Komercbanku asociācija, tāpēc patlaban starp ministrijām tiekot diskutēts par šādas programmas nepieciešamību, ja to neatbalsta iesaistītās puses.

Kredītņēmēju apvienība uzskata, ka programmas pašreizējā redakcija kredītņēmējiem radītu dubultu slazdu. Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons uzsvēra, ka ne ekonomiski, ne finansiāli programma nebūs īstenojama un pie esošajiem nosacījumiem neviena banka šajā programmā nepiedalīsies.

"Jau no 2008.gada rudens Komercbanku asociācijas bija par šādu atbalsta programmas īstenošanu, jo tā bija vajadzīga gan kredītņēmējiem, gan bankām, bet diemžēl finanšu apstākļu dēļ valsts to nevarēja īstenot, bet šodien lielākā vajadzība pēc šādas programmas ir jau garām. Mēs joprojām būtu priecīgi, ja tāda programma būtu, tomēr ne pie šādiem nosacījumiem," uzsvēra Tverijons.

Tverijons informēja, ka Komercbanku asociācijas skatījumā palīdzība šajā programmā jāsniedz arī tiem kredītņēmējiem, kuri jau tagad ir maksātnespējīgi, nevis tikai tiem, kuriem maksāšanas problēmas var veidoties tikai nākotnē. Tāpat asociācija neatbalsta 10% -20% norakstīšanu no kredīta pamatsummas, sakot, ka šis punkts kalpos par motivāciju dalībai programmā arī tiem cilvēkiem, kuri savas saistības patiesībā spēj nokārtot, bet tagad meklēs paņēmienus, lai samazinātu pamatsummu.

Viņš apliecināja, ka bankas ir gatavas tāpat kā līdz šim sniegt atbalstu saviem klientiem, kuriem radušās maksāšanas grūtības. "Bankām nav vajadzīgas mājas, dzīvokļi vai zeme, bet gan maksātspējīgs klients, tāpēc tās iespēju robežās atbalstīs savus klientus, lai tie varētu atgriezties pie normālas maksāšanas disciplīnas," uzsvēra Tverijons.

Kā iepriekš informējusi FM, sagatavotā programmas redakcija paredz, ka pēc tās beigām tiek norakstīti 10% līdz 20% no kredīta pamatsummas tiem kredīta ņēmējiem, kuriem bijusi laba maksājumu disciplīna.

Noteikumi par programmas īstenošanas nosacījumiem vēl ir saskaņošanas procesā, līdz ar to iespējams, ka atsevišķi programmas nosacījumi vēl varētu mainīties.

Patlaban plānots, ka atbalsta programma varētu tikt sākta maijā.
Programma paredz izsniegt valsts galvojumus 82 miljonu latu apmērā, un tās faktiskās izmaksas plānotas ap 31 miljonu latu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!